Sarajevo

Svečano promoviran Program „Zdravo jedi, zdravo rasti“

U okviru svečanog otvaranja skupa prisutnima su se obratili: federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Željko Ler i predstavnica UNICEF-a u BiH Florence Bauer

Slika

Program „Zdravo jedi, zdravo rasti“ svečano je promoviran danas, 15.04.2014. godine u Sarajevu, kao integrisani, intersektorski program federalnih ministarstava obrazovanja i nauke i zdravstva te Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, koji je usmjeren ka unapređenju zdravlja djece predškolskog i školskog uzrasta. Na skupu je također prezentirana inicijativa Svjetske zdravstvene organizacije „Odgojno-obrazovne ustanove – prijatelji zdrave ishrane“, kao i načini njene implementacije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U okviru svečanog otvaranja skupa prisutnima su se obratili: federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Željko Ler i predstavnica UNICEF-a u BiH Florence Bauer.

Ministar Mašić skrenuo je pažnju na činjenicu da je naša zemlja, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, dosegla 53,9% kada je u pitanju stopa smrtnosti od bolesti vezanih za nepravilnu ishranu.

„Također, među romskom djecom pothranjenost je prisutna u visokim procentima –  24%, dok je, s druge strane, 17% djece ispod 5 godina u FBiH prekomjerno teško, 16% školske djece nikada ne doručkuje, voće konzumira svakodnevno samo 55,8%, a povrće 45,8% djece, zbog čega je neophodno snažno integrisano djelovanje u ovoj oblasti kako bi se to preveniralo i spriječilo“, kazao je ministar Mašić, izrazivši uvjerenje da će provedba ovog programa biti osnova za pravilan i slobodan izbor koji ne smije imati alternativu – izbor da se živi zdravo, u sigurnom i poticajnom okruženju.

„Program je, prije svega, baziran na teorijskoj i praktičnoj obuci djece, roditelja, javnosti i profesionalaca o značaju zdrave ishrane, a temelji se na činjenici da svako dijete, bez obzira na društveno-ekonomski status porodice iz koje dolaze, kao i etničku pripadnost, ima pravo na jednako zdrav početak u životu. Stoga, odgojno-obrazovne ustanove predstavljaju idealan okvir za omogućavanje kvalitetnog početka za svako dijete osiguranjem adekvatne prehrane i razvojem zdravih prehrambenih navika”, naglasio je ministar Mašić te dodao da trenutno u ovom Programu učestvuje šest predškolskih ustanova iz Federacije BiH, i to: „Dječiji grad“ Sarajevo, Dječiji vrtić „Bihać“, Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje „Zenica“, Vrtić „Naše dijete“ iz Tuzle; Dječiji vrtić „Čapljina“ i Vrtić „Sunce“ iz Goražda.

Cilj je da se, pored već odabranih, i druge zainteresirane odgojno-obrazovne ustanove upoznaju sa inicijativom „Odgojno-obrazovne ustanove – prijatelji zdrave ishrane“ te sa načinom njene implementacije i mogućnostima širenja na području cijele Federacije Bosne i Hercegovine.

Inače, koordinator Programa je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, a aktivnosti će se realizirati u saradnji sa UNICEF-om BiH, Fedralnim ministarstvom zdravstva, Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH, Udruženjem kuhara BiH, Project Hope BiH, te odgojno-obrazovnim ustanovama iz Federacije BiH.

Nakon realizacije Prve faze Programa, posvećene predškolskim odgojno-obrazovanim ustanovama, planira se nastavak Programa u osnovnim i srednjim školama Federacije BiH, te organizacija različitih takmičenja o temi zdrave ishrane.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.