Gradski odbor SDP BiH Tuzla

Svečana akademija u Tuzli povodom Dana nezavisnosti

SDP BiH Tuzla je u ponedeljak, 29.februara uoči Dana nezavisnosti organizovao Svečanu Akademiju koja je za cilj imala da prenese poruku građanima i građankama, a naročito mlađoj generaciji, da je obilježavanje ovog dana jeste odavanje počasti svima onima koji su bez razmišljanja svoju ljubav i odanost prema domovini stavili iznad svojih života; da prenese poruku da su njihovi očevi, djedovi, majke i drugi bližnji dali, ako ne život, onda bitan dio njega, za slobodu u kojoj danas živimo.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine je nacionalni praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se proslavlja nezavisnost Bosne i Hercegovine od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Referendum za nezavisnost BiH održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Održan je 29. februara i 1. marta, a označavao je opredjeljivanje građana ka budućnosti zemlje. Punoljetni građani Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine izglasali su nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Na Akademiji prisutnima se obratio predsjednik Gradske organizacije SDP BiH Tuzla, Slađan Ilić. Izrazio je zahvalnost i priznanje onima koji su za vrijeme rata u BiH smogli snage da brane ljudske vrijednosti i civilizacijske tekovine na ovim prostorima, ugrađujući u njene temelje najveće vrijednosti – svoje živote, stvarajući tlo za izgradnju zajednice u kojoj će se vladavinom zakona, zaštitom ljudskih prava i sloboda, izgraditi zemlja po mjeri svakog njenog građana. Naglasio je da Gradski odbor Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Tuzla organizacijom ove Akademije želi potvrditi državno pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine.

GO SDP BiH Tuzla svim građanima i građankama Tuzle i Bosne i Hercegovine čestita 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te da svaka sljedeća godina bude bolja i da Bosnu i Hercegovinu svi koji žive na njenoj teritoriji osjećaju svojom domovinom.