Irfan Čengić za N1

Sve vlade snose odgovornost za nenabavku vakcina i ne mogu je izbjeći

Sramotno je što je vakcinisan veći procenat zastupnika nego bilo kojih građana, rekao je Irfan Čengić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Osudio je “svakog od zastupnika koji je otišao na vakcinaciju u Srbiju, a nije osigurao vakcine za svoje građane”.

“Mislim da se oko 20-30 posto parlamentaraca vakcinisalo ili u susjednim zemljama ili su zdravstveni radnici. Osuđujem svakog zastupnika koji je otišao na vakcinaciju u Srbiju, a nije osigurao vakcine za svoje građane. Sve vlade snose odgovornost i ne mogu je izbjeći. Ovdje je razlog nesposobnost vladajućih struktura da nabave vakcine. Više ne vjerujem nikome za nikakvu najavu jer ne postupaju ozbiljno. Ni Vlada KS ne uspijeva nabaviti vakcine, jeste zbog opstrukcija FBiH, ali krajnji rezltat je da građani nemaju vakcine. Na nivou FBiH je SDA, ni oni ne uspijevaju. Dobili smo nešto donacija i iz Covaxa”, rekao je Čengić.

Istakao je kako se uzda u to da će nakon septembra, kada s vakcinacijom završe velike države poput SAD i EU, biti lakše potpisati ugovor i doći do vakcina.

Govoreći o Vladi u KS, kazao je kako je kako ona, za razilku od “šestorke” iz 2019. nije reformska i ekspertska jer ima za cilj da “vrati privredu na noge i sačuva zdravlje građana”.

Čengić: Dodik i Izetbegović se ne slažu u 90 posto stvari, a onih 10 posto je štetno za građane

Komentirao je i mogućnosti saradnje stranaka iz FBiH i RS.

“Dvedeset posto stvari se kod nas razlikuje. Ne gledamo isto prošlost, ne poštujemo jednako presude ustavnoig suda itd. Deset posto zajedničkog je borba protiv korupcije, kriminala, bolja ekonomska rješenja, veći angažman u transprentnosti… Tu se možemo složiti. Isto kao što se Dodik i Izetbegović ne slažu u 90 posto stvari, a onih 10 posto je štetno za građane. Naših 10 posto oko kojih se slažemo može biti kroisno. Kada smo pobijedili i u Sarajevu i Banjaluci obje vlasti su donijele transprentnost. To trebamo donijeti u Vijeće ministara”, rekao je Čengić.

Kritikovao je Vladu FBiH zbog raspodjele sredstava lokalnim samoupravama tokom pandemije. Kazao je kako su to učinili “netransprentno, neustavno i nezakonito”.

“Bio je problem kako će se podijeliti 30 miliona po nekim čudnim kriterijima. Revizija je potvrdila da je novac podijeljen mimo jasno utvrđenih kriterija. Tražio sam na prošloj sjednici parlamenta da komisija za lokalnu samoupravu učestvuje u tom procesu, ali kolege parlamentarci su odbili taj zaključak. Smatram da treba biti usvojen zakon o pomoći lokalnim samoupravama iz Federalnog budžeta jer zašto da se se izrazito razvijene općine finansiraju iz tih programa kada imamo druga sredstva. Trebamo pomoći slabije razvijene općine”, rekao je Čengić.

Naglasio je kako Vlada FBiH nije mogla urediti ovu bolast Uredbom jer je Parlament FBiH tokom pandemije zasjedao, ali nisu htjeli da im pošlju zakon.

“Koronavirus ne može biti izgovor. Tužilaštvo bi na osnovu revizorskih izvejštaja trebalo pokrenuti procese, ali ja ne vjerujem u naše tužilaštvo”, dodao je.

Pravednija raspodjela novca lokalnim samoupravama

Kao primijer raspodjele naveo je da se općinama poput Centra ili Starog Grada koji ima oko 50 miliona KM budžet, ne trebaju davatgi sredstava iz tog programa. Pravednije bi bilo, ističe, da se novac da općinama poput Jablanice koje imaju jedan milion KM budžet.

“Mi imamo na snazi zakon, ali odredbe koje govore o implementaciji tog zakona su davale ovlast CIK-u. FBiH je trebala izmijeniti dva-tri člana i definsiati novu komisiju koja će se baviti time, ali FBiH to svjesno odugovlači. Sve vlade su krive i vlada SDP-a iz 2013. i vlada SDA nakon nje. U njoj su bili i SBB i DF i HDZ. Kolega Konaković i ja smo predložili izmjene zakona. Vlada je dala sovje mišljenje i obavio sam razgovor sa šefom Kluba SDA. Dali su amandmane. Treba formirazi komisiju koja će se baviti implementacijom. Paralelno sam dostavio i reformski zakon koji je radila britanska vlada, ali ministar pravde FBiH ga drži u ladici”, zaključio je Čengić.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu