Nermin Nikšić

Sve južno od Ivan sedla je prepušteno Draganu Čoviću i HDZ-u BiH

Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH, je u gostovanju u emisiji Dan uživo na televiziji N1 objasnio da će kandidata SDP-a za člana Predsjedništva BiH izabrati više od 42.000 članova na unutarpartijskom referendumu.

Denis Bećirović ima podršku većine organizacija SDP-a, ali na referendumu će se saznati ko će biti naš kandidat za ovu funkciju, rekao je Nikšić.

Osvrnuo se na slučaj zaustavljanja i premještanja izbjeglica i migranata u izbjeglički centar Salakovac kod Mostara od strane MUP-a HNK. Smatra da je to pokazatelj da imamo vlast koja ne radi u interesu građana, ali da nije pokazana osjetljivost prema izbjeglicama i migrantima.

“Nažalost, svaki dan se uvjeravamo u ono što smo mi kao SDP ukazivali od trenutka uspostavljanja ove vlasti, a to je da ona ne radi ništa u interesu građana, ali je ta vlast izborna volja građana. Danas se ukazuje ono što smo govorili unazad 3-4 godine da je SDA sve južno od Ivan-sedla je prepustila Draganu Čoviću i HDZ-u BiH i to je dobilo svoju operacionalizaciju na terenu. Zaboravili smo period rata i nesreće kada su naši građani bili primorani da napuštaju ognjišta. Ne pokazuju se osjećanja za one koji su pomjereni sa svojih ognjišta. Moramo pokazati više osjećaja i pobrinuti se za te ljude.”

“Vidjeli smo potpunu nekoordinaciju vlasti. Radi se o tome da se pokazuju mišići i ko je šef na određenom teritoriju. U normalnim zemljama bi se ovo tretiralo kao mini državni udar”, naglasio je.

“Institucije su trebale da djeluju i pokažu da postoje. Tužilaštvo i policijski organi su trebali djelovati. Lako se ovo moglo ispolitizirati”, rekao je i dodao sljedeće:

“Duže od godinu dana zastupnici SDP-a su ukazivali da imamo nelegalnog komesara policije MUP-a HNK. Kada ukazujete na to, kažu ‘nemojte politizirati’, a kada ukazujete na ovo što su uradili nemojte da govorite teške riječi. Institucije treba pozvati da urade svoj posao i okvalifikuju o čemu se danas radilo”, objasnio je.

Za Nikšića je odgovornost na HDZ-u BiH jer smatra da Komesar ovakvu odluku ne bi donio bez “koordinacije sa političkim vrhom HDZ-a. S druge strane imate situaciju o kojoj sam govorio, ko je sa HDZ-om vlast u HNK, na federalnom i državnom nivou“ ukazujući i na odgovornost SDA kao koalicionog partnera HDZ-a.

Govoreći o tome zašto se malo spominju konkretna rješenja Nikšić dodaje: „Meni je jasno da aktuelna vlast nema o čemu pričati, nego tražiti situacije poput današnje i dizati tenzije te preplašiti Bošnjake, Srbe i Hrvate. Njima je lakše da govore o tome, jer nemaju nikakve rezultate.”

Osvrnuo se i na “Plan 10”, kao izborni program SDP-a za kojeg je kazao da je nastao kroz komunikaciju s građanima BiH. Smatra kako se SDP ne može sa vladajućim strankama takmičiti u nacionalizmu, već u rješavanju životnih problema.

“Obišli smo više od 50 gradova i općina u BiH i razgovarali smo s ljudima, radnicima, penzionerima, demobilisanim borcima, te ih pitali šta vlast treba ponuditi. Nakon što smo ih saslušali, napravili smo ‘Plan 10’ koji daje okvir za buduću vlast i zakonska rješenja. Ta će rješenja govoriti o pravima radnika.”, istaknuo je Nikšić.

Objasnio je da se “Planom 10” namjerava povećati minimalna plata radnicima i rasteretiti poslodavci.

“Ušli smo u priču o konkretizaciji stvari kroz povećanje minimalne plate za 100 KM. U narednih pet godina nam je namjera da iznos minimalne plate bude jednak iznosu današnje prosječne plate. To se mora učiniti na principu spojenih posuda. Smanjivanjem parafiskalnih nameta, oslobodili bismo novac privrednika i stvaranje boljih uslova rada, povećanje minimalne plate, a jedan dio bi uložili u investicije”, rekao je Nikšić.

Upozorio je da se smanjivanjem parafiskalnih nameta ne smije ugroziti stabilnost penzionog fonda. Pri tome je ukazao da se fondovi mogu puniti kroz porez na luksuz, bankarske transakcije i porez na kladionice, što predlaže SDP. Objasnio je kako SDP namjerava oporezovati kladionice.

“Vješto se u javnosti plasiralo da neko želi, a da neko ne želi oporezovati kladionice. Mi nismo protiv njihovog oporezivanja, ali ne način kako to predlaže trenutna vlast. Oni žele da oporezuju građane, a ne kladionice. Taj sistem je predviđao da od uplate građana se oporezuje i njihov dobitak također. Mi želimo suprotno. U periodu prethodne Vlade FBiH smo donijeli zakon kojim su uplate kladionicama registrovane u Poreznoj upravi, što je povećalo prihode. Taj je prihod sa milion godišnje narastao na 60 ili 70 miliona. Naša je želja, pošto imamo registrovane uplate i isplate da uvedemo porez na onaj dio koji je ostao kladionicama, a ne ponovo da oporezujemo građane”, rekao je.

Nikšić je kazao da nakon što SDP pobijedi na izborima neće “ići grlom u jagode”. O načinu konstituisanja vlasti i biranju partnera Nikšić je naveo: „Partnere ćemo birati na način da prije nego formiramo vladu donesemo ključne zakone u parlamentima. Iz iskustva, kada imenujete vladu više je niko ne može smijeniti. Sjede u vladi a ne glasaju. Sada ćemo imati zakone i te ključne zakone ponuditi u parlamentu. Prvo se konstituiše zakonodavna na svim nivoima i ko želi da participira u vlasti mora donijeti zakone, pa ćemo sjesti da sastavimo Vladu. Tako će vlada imati alat, koji će provoditi u praksi.

Komentarisao je i dešavanja u bh. ljevici.

“Nadam se da ćemo se kaniti politikanstva i rata saopštenjima. Ne bih da izazovem dodatnu reakciju, ali ono što se dešava sa partnerima, kao da se ne radi o istim ljudima, o istom čovjeku. S moje strane neće doći do zaoštravanja odnosa. Ali, moram poručiti da SDP nikome neće poslužiti za potkusurivanje. Priča o gašenju SDP-a ne dolazi u obzir. Što se nas tiče, nama je ključni politički protivnik sačinjen u aktuelnoj vlasti, predvođen SDA, HDZ i SNSD-om a neprijatelj nam je stanje u društvu. Zbog toga se okrećemo Planu 10 i nuđenju rješenja za stvarne životne probleme”, kazao je.

Upitan zašto SDP nije dovoljno glasan u svojim istupima, poput SBB-a, rekao je da SDP “otvoreno ukazuje na probleme”.

“Možda mi nemamo medij kao SBB, ali mi smo pokretali niz inicijativa u Parlamentu. Tražili smo mogućnosti i rasprave, ali nas uvijek preglasaju kada se dogovore. Ako se ne dogovore tada nema sjednica Parlamenta. Istupamo i nudimo rješenja. Ako želite da govorite o ovome, nemate prostora. Ako želite da se svađate, onda dobijate prostor na naslovnicama. Nas optuže da radimo za SDA, HDZ i SNSD, pa na kraju ne možete da imate kandidata, jer tobože radite za drugog. A, ako želite da se bavite rješenjima problema građana, minimalnim platama, zdravstvom, kvalitetnijim obrazovanjem za učenike i sve redovne studente, temama koje ne ugrožavaju ničije nacionalne interese onda sigurno nećete biti na naslovnicama”, naglasio je Nikšić.

Za njega je bilo jasno da će Denis Zvizdić odustati od kandidature za člana Predsjedništva BiH. Uporedio je način na koji SDA i SDP biraju kandidata za člana Predsjedništva BiH.

“Razlika je u tome što je SDP raspisao referendum za više od 42.000 članova i svi to problematiziraju, a ovdje u SDA se ne zna hoće li 300 delegata glasati javno ili tajno i niko se time ne bavi”, podsjetio je na kraju i ponovio kako će SDP 27. maja predstaviti svog kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.