Tribina SDP BiH u Konjicu, povodom izrade nacrta Izbornog programa – Plana 10

Svaki građanin BiH mora imati zdravstveno osiguranje

Socijaldemokratska partija BiH je javnom tribinom u Konjicu nastavila sa izradom nacrta Izbornog programa partije. Građani, simpatizeri i članovi SDP BiH imali su priliku svojim sugestijama učestvovati u izradi ovog programa.

Prisutnim na tribini su se obratili predstavnici SDP-a iz lokalne i kantonalne organizacije SDP Hercegovačko-neretvanskog kantona, zastupnici SDP-a u federalnom i državnom Parlamentu, te predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić.

U okviru Plana 10, SDP je poseban dio posvetio zdravstvenoj politici, u kojoj će se zalagati za uspostavljanje i garantiranje zdravstvene zaštite za sve građane Bosne i Hercegovine. Planirano je provođenje radikalne izmjene zdravstvene politike i omogućavanje zdravstvene zaštite svakoj osobi koja ima bh. državljanstvo.

Na tribini je naglašeno da nema sumnje da su ovih dana, iz ovog ili onog povoda, mnogima puna usta patriotizma i države.

„Za nas, patriotizam nisu prazne riječi, zakletve i značke za reverom. Za nas, patriota je čovjek koji se bori da njegov komšija bude dostojanstven, ravnopravan s njim, a ne podređen i ponižen.

Za nas, patriota je poslodavac koji radniku daje veću platu, sigurnija radna mjesta i bolje uslove rada, a izdajica onaj koji ga tjera da na crno robuje za šaku maraka…Sebe smatramo patriotama zato što se borimo da svi povratnici u BiH više ne budu građani drugog reda, nego kategorija koja zaslužuje posebnu brigu i poštovanje.

Trebamo jasno reći građanima da želimo i imamo plan kako da njihova djeca imaju bolje vrtiće, škole i fakultete. Moramo ih uvjeriti da vlast koju vodi SDP znači da će svi imati priliku da se školuju, a ne da će to biti privilegija i mogućnost onih koji to mogu platiti.

Moramo svima objasniti da vlast koju vodi SDP znači da će svi u BiH biti zdravstveno osigurani i da će imati pristup osnovnom zdravstvenom paketu usluga –  i zaposleni, i nezaposleni, i studenti i penzioneri.

Poslodavcima u BiH moramo objasniti da SDP ima ideju i volju da počne stvarati ambijent u kojem će oni lakše raditi, više zarađivati i imati više novca za investiranje. Želimo da naš privatni sektor bude motor razvoja i otvaranja radnih mjesta. Država mora biti garant temeljnih prava radnika, ali i poslodavaca. Ima li većeg patriotizma od toga?!“, rečeno, je između ostalog, na tribini.