Haris Vranić za N1

Svaki dan boravka Sebije Izetbegović na čelu KCUS-a je unazađivanje KCUS-a za godinu dana

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu danas je u svom zvaničnom saopćenju oštro kritizirao rad ministra zdravstva Kantona Sarajevo, Harisa Vranića.

Naime, oni su u svom saopćenju naveli kako KCUS navodno ne može normalizirati rad i uvesti redovne posjete zbog diskriminacije od strane Vlade Kantona Sarajevo i ministra zdravstva KS.

“Vlada KS i ministar Vranić više godina ignoriraju zahtjeve KCUS-a, a u vezi sa upošljavanjem kadra za koji postoje finansijska sredstva u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS. Veliki nedostatak kadra, zbog nepravednog moratorija koji je uvela Vlada KS, onemogućava nam da normalizujemo rad i dopustimo posjete bolesnicima”, navodi se u saopćenju.

Odmah smo pozvali za komentar i aktuelnog ministra zdravstva KS, Harisa Vranića. Naime, Vranić je u razgovoru za naš portal kazao kako KCUS prije svega treba da odradi analizu zbog čega je toliko kadra otišlo iz ove ustanove te zbog čega u međuvremenu nisu uspjeli da nađu adekvatan kadar.

“Oni su prije zapošljavali koga su htjeli. Sve te tačke su proslijeđene Vladi KS za vrijeme bivšeg premijera, Edina Forte. Zašto on to nije stavljao? Zašto se ne obrate bivšem premijeru i zašto te tačke nije stavljao na dnevni red? Ja to ne znam. Sve što treba da se zaposli je pripremljen materijal i kada bude Vlada smatrala da tu tačku stavi na dnevni red i usvoji. Do tada neka KCUS razmisli o svom radu posljednjih godina i gubitku kadra i srozavanju medicine na najniže grane”, kazao je Vranić.

Na naše pitanje da li misli da iza ovog svega stoji lični sukob sa rukovodstvom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

“Oni od prvog dana imaju sukob sa mnom zato što ja nikada nisam htio da igram kako je Sebija Izetbegović htjela. Ni kada sam radio na KCUS, a pogotovo sada kao ministar. To što igra toliki broj ljekara koji su izgubili lik i moral srozali na najniže grane to je pitanje za socijalna ispitivanja. Sebija Izetbegović i dalje nastavlja da maltretira čitav sistem, ne dozvoljava posjete pacijentima. Žalosno je da u posljednjih osam godina nisu uradili transplantacije. Neka navode koje su nove metode uvele, neka kažu koji poznati ljekari su došli u posjeti i sa kojom bolnicom imaju usku saradnju”, kazao je Vranić.

Potom je dodao:

“Otjerali su profesore, katedre su sveli na to da nema nastavnike. Nastavnike uvode sa Medicinskog fakulteta u Foči, Mostaru, Banjaluci. Eto kako je Sebija Izetbegović unaprijedila zdravstveni sistem. To je najveća štetočina u zdravstvenom sistemu koja se ikada pojavila od kraja rata. To je štetočina zdravstvenog sistema. Svaki dan njenog boravka na KCUS-u je unazađivanje KCUS-a za godinu dana”.

U saopćenju, između ostalog, navedeno kako Vlada KS, onemogućava da normalizuju rad i dopuste posjete bolesnicima.

“Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i njegov Krizni štab je u više navrata naglašavalo i izdavalo saopćenja u kojima su prema stavu KŠ dozvoljene posjete u bolničkim ustanovama i vraćanje u normalan rad poslije pandemije svim zdravstvenim ustanovama u KS. Posjete su u isključivoj nadležnosti menadžmenta ovih zdravstvenih ustanova, kao i to zašto ih još uvijek nisu dozvolili, te se za to pitanje treba isključivo obratiti isključivo njima”, kazao je Haris Vranić za N1.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.