Suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i odnosi sa Republikom Srbijom

Sjedeći zajedno sa stolom u Sarajevu, 17. 3.2021. godine ministrica vanjskih poslova BiH gospođa Bisera Turković sluša kolegu iz Srbije Nikolu Selakovića kako ističe da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali ni jednom rječju ne spominje poštivanje suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Veće uvrede u diplomaciji i nema – priznavati jednu suverenu državu kao teritoriju, ali ne i kao političku jedinicu koja suvereno upravlja svojim poslovima.

To je konstanta politike Srbije, više puta sam govorio da predsjednik Republike Srbije uspostavlja takav obrazac odnosa sa Bosnom i Hercegovinom i svaku priliku koristi da kaže kako poštuje teritorijalni integritet BiH, ali ni riječi o poštivanju suvereniteta naše države.

Gospođo Turković, ako ne smatrate da je takav odnos prema zemlji čija ste ministrica vanjskih poslova podcjenjivajući i ne garantira ravnopravnost odnosa Srbije i BiH, onda svoj posao ne obavljate u interesu države koju predstavljate. Kako mislite biti partner zemlji koja ne priznaje suverenitet zemlje koju predstavljate. Kako to Srbija misli razvijati mir, stabilnost i suradnju sa BiH, ako ne poštuje njen suverenitet? Kako ćete, gospođo Turković, razgovarati o granicama, o hidropotencijalu Drine, o autoputu… ako vam druga strana ne priznaje suverenitet.

Promislite malo o tome i barem kao minimum dostojanstva pripremite diplomatsku notu Ministarstvu vanjskih poslova Srbije u kojoj ćete ukazati na neodrživost takvih postupanja zvaničnika Republike Srbije, koja ukazuju na to da Srbija ruši temelje prijateljskih i ravnopravnih odnosa dvije zemlje. Uradite nešto i ne dozvolite da Bosnu i Hercegovinu svode samo na teritoriju. Iz povjesti dobro znamo što to znači za diskriminirane zemlje. Bez poštivanja suvereniteta i izjava o priznavanju teritorijalnog integriteta je isprazna floskula. Priznajemo teritoriju, ali vidjet ćemo ko će na njoj provoditi suverenitet – to je logika koja stoji iza takvih stavova Srbije.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.