Mirko Pejanović

Suverenitet BiH uslov očuvanja mira u zemlji, regionu i šire

Suverenitet, integritet i međunarodnopravni subjektivitet države Bosne i Hercegovine, utemeljen Dejtonskim mirovnim sporazumom je pretpostavka i uslov očuvanja mira u Bosni i Hercegovini. Ne samo mira u Bosni i Hercegovini već i mira u regionu i šire u Evropi, izjavio je danas Feni prof. dr. Mirko Pejanović.

Član ratnog Predsjedništva BiH je naveo da se Dejtonskim mirovnim sporazumom mir u Bosni i Hercegovini štiti i gradi snagom angažovanja međunarodne zajednice – preko visokog predstavnika međunarodne zajednice, specijalnog predstavnika Evropske unije kao i demokratskih građanskih bosanskohercegovačkih snaga koje su za miran razvoj države Bosne i Hercegovine.

“Politički projekt otcjepljenja RS od Bosne i Hercegovine koji zagovara i predvodi Milorad Dodik, predsjednik RS direktno ugrožava mir u Bosni i Hercegovini. Taj projekat ugrožava i odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim su zagarantovani suverenitet i integritet države Bosne i Hercegovine. Rušenjem suvereniteta i integriteta države Bosne i Hercegovine negira se istovremeno i opstojnost države Bosne i Hercegovine i opstojnost Republike Srpske kao njenog dijela”, smatra prof. Pejanović.

Naglašava da otvorena prijetnja miru izrečena 9. januara 2017. na svečanosti obilježavanja dana RS najavom otcjepljenja RS od Bosne i Hercegovine mora biti sankcionisana od OHR-a, zapravo Vijeća za implementaciju mira, te specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini i demokratskih građanskih snaga u BiH.

“Ukoliko visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko ne može zaustaviti secesiju RS i urušavanje opstojnosti države BiH i mira u njoj onda treba odstupiti sa svoje funkcije. Istovremeno ako Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ne može zaustaviti destabilizaciju političkog stanja u Bosni i Hercegovini i ako nema konsensus u vršenju uloge civilne komande nad Oružanim snagama treba, u interesu očuvanja mira, odstupiti i omogućiti građanskim demokratskim snagama da se bore za mir u Bosni i Hercegovini i njenu ubrzanu integraciju u EU i NATO savez”, kaže prof. Pejanović.

Pokušaj urušavanja zakonske uloge i ustrojstva jedinstvenih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, smatra on, samo je prva faza potpune destrukcije institucija države Bosne i Hercegovine.

“Niko kome je stalo do mira ne može stajati po strani u odnosu spram nacionalističkog projekta rušenja države Bosne i Hercegovine. Jer taj projekt vodi u sukobe i rat”, rekao je.

Upozorava da nacionalistička retorika Milorada Dodika, predsjednika RS, nije i ne može se tretirati samo kao pokušaj homogenizacije izbornog tijela u RS da bi se ostalo na vlasti i dobili izbori 2018.

“Retorika Milorada Dodika je više od toga. Ona je izraz političkog projekta rušenja države Bosne i Hercegovine. Zato takva retorika mora biti zaustavljena na osnovu ovlaštenja Međunarodne zajednice i EU u provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ona mora biti zaustavljena i akcijom demokratskih građanskih snaga koje su za mir i integritet države Bosne i Hercegovine. U interesu građana da žive u miru valja izgraditi sveopšti stav da ni Milorad Dodik ni bilo ko kad ugrožava mir i krši Dejtonski mirovni sporazum ne može ostati na javnim političkim funkcijama u državi Bosni i Hercegovini”, zaključio je prof. Pejanović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.