Sarajevo

Susret premijera Nikšića i ministra Lidingtona

Premijer Nikšić je gosta upoznao sa činjenicom da su ekonomski pokazatelji u Federaciji išli u prilog tome da se ide ga laganom oporavku ekonomije, ali da će sve to sigurno biti zaustavljeno nakon prirodne nesreće

Slika

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić se danas u Sarajevu susreo s ministrom u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Irske Davidom Lidingtonom s kojim je, prije svega, razgovarao o katastrofalnim poplavama koje su zadesile našu zemlju.

– Prošli ste jedno zaista traumatično iskustvo vezano za poplave i ovom prilikom želim izraziti suosjećanje sa svim onim koji su pogođeni ovom nesrećom. Poseban problem, kako sam informiran, je premještanje mina nakon klizišta što situaciju dodatno usložnjava.

Velika Britanija i Evropska unija trebaju pružiti dugoročnu podršku oporavku Bosne i Hercegovine nakon nesreće koja vas je pogodila – rekao je ministar Lidington, uz naglasak neophodnosti provođenja daljnjih reformi kako bi se došlo do ekonomskog oporavka i rasta zaposlenosti, posebno mladih ljudi.

Premijer Nikšić je gosta upoznao sa činjenicom da su ekonomski pokazatelji u Federaciji išli u prilog tome da se ide ga laganom oporavku ekonomije, ali da će sve to sigurno biti zaustavljeno nakon prirodne nesreće.

– Pokazatelji nisu bili spektakularni, ali su značajni.  Izvoz je u prošloj godini bio veći za sedam posto, isto toliko i industrijska proizvodnja, bruto društveni proizvod je, zavisno od izvora, rastao između 1,4 i 1,8 posto, smanjen je uvoz, bilo je laganog povećanja zaposlenosti i smanjenja vanjskog duga, imamo ogromne investicije u cestovnu infrastrukturu, predstoje nam ulaganja u elektroenergetski sektor.

Sve to će biti zaustavljeno, jer je u poplavama stradalo dosta privrednih subjekata, ali ćemo učiniti sve da, uz rebalans Budžeta za ovu godinu, pomognemo ugroženim kako bi prevazišli teškoće i sačuvali radna mjesta – rekao je premijer Nikšić.

Nikšić je najavio i spisak mjera čiji je cilj ublažavanje posljedica katastrofe, među kojima su osnivanje Fonda za pomoć ugroženim i određeno izdvajanje svih zaposlenih u Federaciji za ta područja, izrazivši nadu da će i međunarodne finansijske institucije putem povoljnih kreditnih linija pomoći stradalim, te očekivanje da će biti organizirana međunarodna donatorska konferencija za pomoć Bosni i Hercegovini kako bi se što prije sanirale posljedice prirodne nesreće.

Obostrano je istaknuto da se i pored teške situacije nakon poplava mora ići u ekonomske i reforme u socijalnom sektoru, te ohrabriti investitore čija bi ulaganja otvorila nova radna mjesta.

Bilo je riječi i o euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine i izazovima koji u tom smislu stoje pred našom zemljom.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.