Sarajevo

Susret premijera Nikšića i državnog sekretara Macaesa

U središtu interesovanja portugalskog diplomate bila su ekonomska, socijalna i politička pitanja, te načini na koje Evropska unija može pomoći BiH, posebno nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju. Posebna pažnja posvećena je mogućim pravcima promjena Ustava FBiH i Ustava BiH.

SlikaPremijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić primio je danas u sjedištu Vlade u Sarajevu državnog sekretara za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Portugala Brunu Macaesa koji boravi u radnoj posjeti našoj zemlji u sklopu višednevne posjete zapadnom Balkanu.

U središtu interesovanja portugalskog diplomate bila su ekonomska, socijalna i politička pitanja, te načini na koje Evropska unija može pomoći BiH, posebno nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju. Posebna pažnja posvećena je mogućim pravcima promjena Ustava FBiH i Ustava BiH.

Premijer Nikšić je istakao kompliciranu ustavno-pravnu strukturu Federacije i cijele države koja je nastala Dejtonskim mirovnim sporazumom, što je, u tom trenutku, kako je rekao, bilo rješenje za zaustavljanje rata, ali da su njime vezane ruke onima koji bi pravili jednostavniju ustavnu strukturu BiH.

– Imamo jako skup državni aparat za malu zemlju kakva je naša i on je ekonomski neodrživ. Mislim da je u ovom trenutku nerealno očekivati promjene ustava, ali u budućnosti svakako treba ići ka ukidanju kantona, i nakon toga ka državi regija, a ne entiteta. Dakle, moje viđenje je da bi trebalo krenuti od rekonstrukcije Federacije BiH, a onda i cijele države – rekao je Nikšić, naglasivši da za to treba politička volja koje u ovom trenutku nema.

Macaes je federalnom premijeru postavio konkretno pitanje, a ono je glasilo da li je BiH spremna za kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji.

– Gledajući ono što se pred nas sada postavlja kao uslov nismo, ali zbog ovako komplicirane strukture države, nikada i ne bismo mogli biti. Međutim, mi pripadamo Evropskoj uniji više nego neke zemlje koje su već u njenom sastavu. Zbog niza specifičnosti i svega onoga što se ovdje desilo u bliskoj prošlosti Bosnu i Hercegovinu bi u Briselu trebali prihvatiti kao kandidata za članstvo.

Nadam se da će Bosna i Hercegovina uskoro biti u prilici pokazati da će približavanjem Evropskoj uniji biti dio rješenja, a ne stalni problem – istakao je premijer Nikšić, nakon čega je državni sekretar Macaes naglasio da će na tom putu imati podršku Portugala, ali i njegovih kolega u zemljama Evropske zajednice.

Premijer Nikšić je zahvalio na svemu što su članice EU do sada učinile na ublažavanju posljedica prirodne nesreće koja je zadesila našu zemlju, istakavši uvjerenje da će donatorska konferencija koja će biti održana sljedeće sedmice u Briselu doprinijeti znatnom ublažavanju posljedica katastrofalnih poplava.

Macaes je najavio da će se Portugal, zajedno sa ostalim članicama EU, aktivno uključiti u ovu konferenciju i, u granicama svojih mogućnosti, pomoći Bosni i Hercegovini u saniranju šteta nakon velike prirodne nesreće.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.