Susret gradonačelnika Tuzle i ambasadora Republike Francuske

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, susreo se danas u zgradi Gradske uprave, sa Ambasadorom Republike Francuske u Bosni i Hercegovini, Guillaume Roussonom. Gradonačelnik je poželio ambasadoru dobrodošlicu u Tuzlu i uspješnu misiju u Bosni i Hercegovini, te iskazao nadu za nastavkom veoma uspješne saradnje, koju je Grad Tuzla do sada imao sa Francuskom Ambasadom u BiH.

“Razgovarali smo o politici, o kulturi, ali i o saradnji Saint Denis-a i Tuzle. Ja sam veoma zadovoljan našim razgovorom. Pogledi su veoma slični, da ne kažem isti, na pomenute teme o kojima smo govorili. Posebno sam zadovoljan što će NJ.E. Ambasador Rousson i Amabsada Republike Francuske u BiH, pomoći u intenziviranju saradnje Saint-Denis-a i Tuzle. Plodovi te saradnje, kada je ona bila intenzivna, su veoma korisni za Tuzlu i, ja se nadam, za Saint-Denis”, izjavio je nakon sastanka gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

Kako je naveo ambasador Rousson, razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Tuzli i Bosni i Hercegovini, kao i mogućnostima razvoja postojećih odnosa Grada Tuzla sa Republikom Francuskom.

“Danas sam boravio u Tuzli i u razgovoru sa gradonačelnikom, upoznao sam se sa političkom situacijom u Tuzli i BiH. Budući da gradonačelnik posjeduje veliko, sedamnaestogodišnje, iskustvo u upravljanju velikim gradom, bilo mi je zanimljivo da čujem njegovo stajalište o ovim pitanjima. Razgovarali smo i o umjetnosti, budući da je gradonačelnik i pisac, zanima ga i umjetnost, a isti je slučaj i sa francuskim ambasadorom, tako da smo imali lijepih zajedničkih tema. Posebno smo razgovarali o jednom bilateralnom pitanju, pokretanju ponovne saradnje Grada Tuzla sa Saint-Denis-om, koji su pobratljimljeni gradovi. Nedavno je u Francuskoj, u gradu Dijonu, održan jedan veliki susret o decentralizovanoj saradnji, i upravo tamo je bilo riječi o tome kako pokrenuti ovu saradnju”, istakao je ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini, Guillaume Rousson.