Sarajevo

Susret Ćavar – Fuior

Kroz razgovor su istaknute zasluge DCAF-a na planu izgradnje kapaciteta parlamentarnih komisija i organa izvršne vlasti u smislu institucionalnog razvoja, njihovom međusobnom dijalogu i povjerenju, kao i provedbi parlamentarnih preporuka od strane izvršnih tijela vlasti

Slika

U Sarajevu su se danas susreli doministar sigurnosti BiH Mladen Ćavar i Projekt koordinatorica DCAF-a Teodora Fuior. Tema razgovora odnosila se na razmjenu mišljenja o  modalitetima unapređenja suradnje izvršne i zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini.

Ovaj razgovor je bio praktična evaluacija efekata primjene parlamentarnog nadzora nad aktivnostima izvršne vlasti u BiH, a u kontekstu projekta DCAF-a “unapređenje parlamentarnog nadzora sektora sigurnosti na Zapadnom Balkanu”.

Kroz razgovor su istaknute zasluge DCAF-a na planu izgradnje kapaciteta parlamentarnih komisija i organa izvršne vlasti u smislu institucionalnog razvoja, njihovom međusobnom dijalogu i povjerenju, kao i provedbi parlamentarnih preporuka od strane izvršnih tijela vlasti.

Sugovornici su se složili u ocjeni o izuzetno proakvitnom odnosu zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za obranu i sigurnost u kontekstu redovite analize  stanja sigurnosti u Bosni i Hercegovini i davanja podrške zakonskim projektima iz segmenta sigurnosti. Istaknut je značaj provedbe raznih edukacijskih ciklusa parlamentaraca koje organizira i financira DCAF, ali je konstatirano  da je postojeći saziv Parlamentarne skupštine BiH, poglavito Zajednička komisija za nadzor nad obrambenim i sigurnosnim strukturama imala na dnevnom redu premali broj zakonskih projekata koji bi trebali legitimirati BiH kao kredibilnog kandidata za europske i euroatlanske integracije. Na kraju razgovora izražen je obostrani interes za dalju suradnju i zaključeno da bi ubuduće u edukacijske projekte trebalo zajednički uključivati predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.