Sarajevo

Susret Bećirovića i Vučića

Na žalost, u međudržavnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije postoji dosta otvorenih pitanja koja zahtijevaju urgentno rješavanje u budućim bilateralnim aktivnostima na političkom i ekspertnom nivou, prije svih ona iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa i utvrđivanja državne granice

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović u Sarajevu je razgovarao sa premijerom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem. Tokom sastanka sa premijerom Vučićem dr. Bećirović je govorio o mogućnostima ekonomske saradnje, kao i o nizu otvorenih pitanja koja godinama opterećuju odnose dvije države.

Dr. Bećirović je istakao, da u skladu sa općim pravcima i prioritetima vanjske politike Bosne i Hercegovine, koje je utvrdilo Predsjedništvo BiH, bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja su u samom vrhu prioriteta vanjske politike BiH. Na žalost, u međudržavnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije postoji dosta otvorenih pitanja koja zahtijevaju urgentno rješavanje u budućim bilateralnim aktivnostima na političkom i ekspertnom nivou, prije svih ona iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa i utvrđivanja državne granice.

Dr. Bećirović ponovio je svoj konzistentan stav da očekuje od Srbije puno poštivanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Tom prilikom Bećirović je predložio da se što prije usaglase i potpišu: 1) Ugovor o uređenju imovinsko-pravnih odnosa između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije; 2) Bezbjednosni sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije; 3) Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o izgradnji mosta preko rijeke Drine na lokaciji Bačevci-Fakovići; 4) Protokol između Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije o saradnji u oblasti forenzičkih ispitivanja i vještačenja; 5) Sporazum o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji; 6) Protokol o saradnji u traženju nestalih lica između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije; 7) Memorandum o saradnji između Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije; 8) Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o ekonomskoj saradnji na trećim tržištima; 9) Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o saradnji u oblasti telekomunikacija; 10) Sporazum o zaštiti životne sredine između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.