Saša Magazinović za Dane

Suspenzija BiH iz VE niti jednom nije imala mogućnost da se zaista i desi

Pitanje suspenzije BiH iz članstva u Vijeću Evrope je tema koja se bosanskohercegovačkim medijima pojavljuje vrlo često, mada do sada takav rasplet situacije niti jednom nije imao izglednu mogućnost da se zaista i desi.

Slika

Bosna i Hercegovina bi od 19. maja, zamijenivši na tom mjestu Belgiju, trebala postati potpredsjedavajuća Vijeća Evrope, čija je punopravna članica od 24. aprila 2002, s tim da je Vijeće Evrope svoj ured u Sarajevu otvorilo još 1996.

Kako se to navodi na zvaničnoj prezentaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH, prijemom u članstvo Vijeća Evrope Bosna i Hercegovina je preuzela obavezu da će ispuniti ukupno 73 postprijemne obaveze (post-accession commitments), koje trebaju biti ispunjene u određenim vremenskim rokovima. Neke od njih, kako se navodi, imaju isključivo politički karakter i kao takve nemaju konkretno utvrđene rokove za izvršenje, već Bosna i Hercegovina ima obavezu da ih kontinuirano ispunjava.

Većinu obaveza BiH je ispunila u predviđenom roku od tri godine po prijemu u Vijeće Evrope, a vlasti Bosne i Hercegovine su se obavezale da će preostale obaveze ispunjavati kontinuirano (kao što je npr. reforma pravosuđa).

Unatoč tome, Parlamentarna skupština Vijeća Evrope je u oktobru 2013. donijela preporuku kojom se Bosni i Hercegovini ostavlja rok od godinu dana, tačnije do oktobra 2014. da sprovede famoznu presudu Evropskog suda za ljudska prava “Sejdić–Finci” ili da se suoči sa sankcijama, od kojih bi glavna bila da Komitet Vijeća Evrope za akreditacije i imunitetski status uskrati daljnje učešće u radu delegaciji PS-a BiH.

O suspenziji BiH, VE bi trebalo odlučivati u januaru.

„Pitanje suspenzije BiH iz članstva u Vijeću Evrope je tema koja se bosanskohercegovačkim medijima pojavljuje vrlo često, mada do sada takav rasplet situacije niti jednom nije imao izglednu mogućnost da se zaista i desi. Bez obzira da li se naša zemlja nalazila na dnevnom redu Parlamentarne skupštine VE ili ne, pred svako zasjedanje se pojavljivala takva informacija. Danas, imajući u vidu da je BiH potpredsjedavajuća VE te da uskoro preuzima predsjedavanje, o mogućnosti suspenzije nema govora. Ipak, to ne smije biti opravdanje da se dalje odlaže otklanjnanje diskriminirajućih odredbi Ustava BiH, ali i ustava nižih nivoa Vlasti“ istakao je Saša Magazinović, član Stalne delegacije PS BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

„Ako ćemo biti pošteni prema sebi, onda ćemo svi zajedno reći da je otklanjanje diskriminacije po bilo kojem osnovu u našem društvu civilizacijskom pitanje i naša obaveza koju imamo prije svega sami prema sebi, bez obzira da li je pored toga to obaveza i prema VE, EU ili bilo kome drugom. Činjenica da je britansko njemačka incijiativa, koja je nedavno postala incijativa EU, pitanje presude Sejdić-Finci na neki način stavila u drugi plan i bez njene implementacije nam se omogućuju važni koraci  prema kandidatskom statusu u EU, ne smije biti posmatrana kao znak slabosti EU, nego kao velika šansa za našu državu koja svoju ozbiljnost treba manifestirati upravo implementirajući presudu Sejdić-Finci, ali ne samo nju“ rekao je Magazinović i dodaje da ćemo se vrlo brzo susresti sa aktivnostima kojima ćemo morati pokazati da smo zrelo i tolerantno demokratsko društvo.

Magazinović smatra da BiH ima potreban kapacitet za predsjedavanje Vijećem.

„Nažalost, nekada se osjeti potreba da sami sebe omalovažavamo ne shvatajući značaj i čast koju će naša država imati u tih šest mjeseci predsjedavanja. Bit će to odlična prilika za promociju Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni u skladu sa planom predstavljanja naših turističkih, privrednih, kulturnih i drugih potencijala. Predsjedavanje Vijećem Evrope ima i ogroman politički značaj i nadam se da ćemo tih šest mjeseci iskoristiti i da ubrzamo političke procese unutar zemlje. Inicijativa EU i predsjedavanje Vijećem Evrope u istom periodu stvaraju mogućnost za snažan politički momentum koji može donijeti mnogo dobroga“ kazao je Magazinović.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.