Bećirović

Suprotno poslovniku okončana sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Bećirović je novinarima kazao da Parlamentarna skupština BiH mora raditi u skladu s ustavnim nadležnostima i poslovničkim obavezama

Slika

Završena je današnja sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine obilježena pauzama i prekidima, a zamjenik predsjedavajućeg ovog doma Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija – SDPBiH) kazao je da je današnja sjednica okončana suprotno odredbama Poslovnika.

Naime, nakon proglašene pauze poslanici iz Republike Srpske nisu se pojavili na nastavku sjednice, a iz dva puta kvorum za nastavak nije bilo moguće uspostaviti.

Poslanici nisu odmakli dalje od prve tačke dnevnog reda u okviru koje su postavljali poslanička pitanja jer su poslanici iz RS-a tražili informacije od ministra pravde BiH Bariše Čolaka o raspisivanju potjernice Hrvatske za generalom Vojske Republike Srpske (VRS) Manojlom Milovanovićem i na osnovu čega se general VRS Novak Đukić još nalazi u zatvoru iako je usvojena njegova apelacija u Ustavnom sudu, a ministar nije imao zvanične informacije o ovim pravnim stvarima.

Poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratska stranke (SDS) nisu željeli nastaviti sjednicu bez ovih informacija te su samo Drago Kalabić (SNSD) i Darko Babalj (SDS) o tome obavijestili novinare.

Od 42 poslanika ovog doma sjednica je prekinuta jer je nastavku prisustvovalo samo njih 18 od potrebnih 22. Sjednici su prisustvovali poslanici iz SDP-a, Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH i Stranke za BiH.

Bećirović je novinarima kazao da Parlamentarna skupština BiH mora raditi u skladu s ustavnim nadležnostima i poslovničkim obavezama. Prekid sjednice ne može se, tvrdi Bećirović, dogoditi bez odluke Doma.

– Ovo je situacija za reagiranje visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i Delegaciju Evropske unije u BiH te šest svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma – stav je Bećirovića.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.