Bećirović

Suprotno poslovniku okončana sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Bećirović je novinarima kazao da Parlamentarna skupština BiH mora raditi u skladu s ustavnim nadležnostima i poslovničkim obavezama

Slika

Završena je današnja sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine obilježena pauzama i prekidima, a zamjenik predsjedavajućeg ovog doma Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija – SDPBiH) kazao je da je današnja sjednica okončana suprotno odredbama Poslovnika.

Naime, nakon proglašene pauze poslanici iz Republike Srpske nisu se pojavili na nastavku sjednice, a iz dva puta kvorum za nastavak nije bilo moguće uspostaviti.

Poslanici nisu odmakli dalje od prve tačke dnevnog reda u okviru koje su postavljali poslanička pitanja jer su poslanici iz RS-a tražili informacije od ministra pravde BiH Bariše Čolaka o raspisivanju potjernice Hrvatske za generalom Vojske Republike Srpske (VRS) Manojlom Milovanovićem i na osnovu čega se general VRS Novak Đukić još nalazi u zatvoru iako je usvojena njegova apelacija u Ustavnom sudu, a ministar nije imao zvanične informacije o ovim pravnim stvarima.

Poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratska stranke (SDS) nisu željeli nastaviti sjednicu bez ovih informacija te su samo Drago Kalabić (SNSD) i Darko Babalj (SDS) o tome obavijestili novinare.

Od 42 poslanika ovog doma sjednica je prekinuta jer je nastavku prisustvovalo samo njih 18 od potrebnih 22. Sjednici su prisustvovali poslanici iz SDP-a, Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH i Stranke za BiH.

Bećirović je novinarima kazao da Parlamentarna skupština BiH mora raditi u skladu s ustavnim nadležnostima i poslovničkim obavezama. Prekid sjednice ne može se, tvrdi Bećirović, dogoditi bez odluke Doma.

– Ovo je situacija za reagiranje visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i Delegaciju Evropske unije u BiH te šest svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma – stav je Bećirovića.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.