Sudska policija FBiH

Pojašnjenje pitanja

Sudska policija je direktno nadležna za pružanje pomoći pravosudnim organima u smislu provođenja naredbi sudova i tužilaštava, provođenja sudskih odluka, kao i stvaranja sigurnosnog ambijenta u radu pravosuđa, te radu nosilaca pravosudnih funkcija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Zakon o sudskoj policiji FBiH donesen 2003. godine ne odgovara funkciji sudske policije. Ovaj zakon ne predstavlja dovoljan pravni okvir da bi sudska policija mogla obavljati svoju ustavnu ulogu u skladu s principima nezavisnosti, samostalnosti, nepristrasnosti, stručnosti, profesionalnosti i efikasnosti.

Stav SDP BiH

SDP se zalaže za cjelovit način regulisanja položaja, mjesta i uloge Sudske policije Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednika Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, koji je odgovoran za upravljanje sudskom policijom. Neophodno je donijeti zakon kojim će se kroz rad sudske policije osigurati ili poboljšati principi neovisnosti, nepristrastosti i efikasnosti sudova i tužilaštava, kao i nosilaca pravosudnih funkcija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Bezbjednost pravosudnih institucija i nosilaca pravosudnih funkcija predstavlja ozbiljan sigurnosni izazov, kako bismo mogli u što većem broju krivično procesuirati izvršioce najtežih krivičnih djela, gdje se posebno trebaju naglastiti krivični postupci protiv osoba koje su osumnjičene ili optužene za krivična djela terorizma, organizovanog kriminala, udruživanja u zločinačku organizaciju, ratni zločin, trgovina drogom i ljudima i slično.

 

Datum zadnje izmjene: 03.10.2017.

Socijaldemokratski stav!

A B D E F H I K M N O P R S T
  • Posts not found
U V Z

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.