Bećirović

Sudovi u Republici Srpskoj moraju kažnjavati ratne zločince a ne proganjati žrtve genocida

Još jedno maltretiranje srebreničkih majki, režirano u sudu grada u kojem je počinjen jedini genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, predstavlja novo podizanje ruke na žrtve koje bi moralo izazvati reakcije ne samo domaće nego i međunarodne javnosti.

SlikaPozivanje pojedinih članica Udruženja „Majke Srebrenice“ na saslušanje u Osnovnom sudu u Srebrenici zbog toga što su 13. jula prošle godine navodno narušile javni red i mir prilikom nastojanja da odaju počast svirepo ubijenim muževima djeci i braći predstavlja  skandalozan čin uporediv samo sa praksom najtotalitarnijih režima.

Podsjećanja radi, tog dana članice Udruženja „Majke Srebrenice“ pokušale su na stratištu u krugu Zemljoradničke zadruge u Kravici proučiti fatihu za 1.200 ubijenih muškaraca ali su grubo, policijskim udarcima i guranjem, spriječene u toj namjeri. Sada im, kao okrivljenima,  prijete ponižavajuća ročišta i kazne između 200 i 800 maraka.

Još jedno maltretiranje srebreničkih majki, režirano u sudu grada u kojem je počinjen jedini genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, predstavlja novo podizanje ruke na žrtve koje bi moralo izazvati reakcije ne samo domaće nego i međunarodne javnosti. Jer, svi se moramo zapitati koji to javni red i mir ugrožavaju te ožalošćene majke, supruge ili sestre?  Da li je to onaj isti javni red i mir koji su zločinci 1995. godine pokušali uspostaviti genocidom. I kako to da se srebrenički općinski sud sjetio javnog reda i mira tek nakon pokušaja molitve par desetina nesretnih žena a gotovo dvije decenije mu ne smetaju skupovi sa četničkim pjesmama, vrijeđanjima i ravnogorskim dekorom koji svakog jula prate te iste majke i desetine hiljada onih koji bi da dostojanstveno odaju počast žrtvama genocida?

Konačno, kakvu poruku ovakva pravosudna farsa šalje ne samo porodicama srebreničkih žrtava nego učesnicima obilježavanja stradanja u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. Vjerujem da je zločincima  u interesu da se njihova djela pa i genocid i na ovaj način sistematski potiskuju u zaborav i da se skupovi kojima se radi budućnosti takva zlodjela nastoje obilježiti pretvore  u nekakve molitve visokog rizika. Ali, u nadi da je u ovoj zemlji i među njenim prijateljima ima dovoljno ljudi zdravog razuma, pozivam domaću i međunarodnu javnost da podignemo glas protiv najnovijih nepravdi i ponižavanja žrtava genocida.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.