Nermin Nikšić

Stvoriti sve uvjete za efikasnu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i ministar pravde FBiH Zoran Mikulić, sa saradnicima, primili su danas u Sarajevu glavnog federalnog tužioca Zdravka Kneževića.

Slika

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i ministar pravde FBiH Zoran Mikulić, sa saradnicima, primili su danas u Sarajevu glavnog federalnog tužioca Zdravka Kneževića. Povod za ovaj sastanak je  jučerašnje objavljivanje u „Službenim novinama“ Federacije BiH tri zakona iz antikoruptivnog seta, koji su usvojeni u Parlamentu BiH.

Riječ je o Zakonu o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji Bosne i Hercegovine, čija primjena počinje šest mjeseci od dana stupanja na snagu, te Zakona o izmjenama Krivičnog zakona Federacije BiH i Zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku FBiH. Uskoro se očekuje i objavljivanje Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine krivičnim djelom, te novog federalnog Zakona o prekršajima.

Premijer Nermin Nikšić je nakon usvajanja ovog seta u Parlamentu FBiH istakao  da je to „dan kada se počinje pisati historija u borbi protiv korupcije“, dok je danas  naglasio potrebu da se njihova primjena dočeka što spremnije.

– Potrebno je pripremiti operativni plan i tako stvoriti pretpostavke da za to nadležni  federalni organi koji će biti formirani krenu u odlučnu i efikasnu borbu protiv korupcije, organiziranog i drugih oblika teškog kriminala u Federaciji BiH i da sadašnje stanje bude radikalno promijenjeno. Za to je potrebno osigurati prostor, kadrove i sredstva, što ćemo mi  i učiniti – rekao je federalni premijer.

Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala uređuje uspostavljanje posebnih organizacionih jedinica Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda Federacije BiH, koji će biti stvarno i mjesno nadležni za krivično gonjenje i suđenje u postupcima za djela organiziranog kriminala, korupcije, međukantonalnog kriminala i drugih oblika privrednog i teškog kriminala.

Ovim zakonom osigurava se jedinstveno, usklađeno i efikasno postupanje specijaliziranih federalnih organa u borbi protiv korupcije, organiziranog i drugih oblika teškog kriminala u Federaciji BiH, odnosno stvaraju zakonske pretpostavke da sadašnje stanje bude radikalno promijenjeno s ciljem da cjelokupni sistem krivičnog pravosuđa u FBiH bude što efikasniji, a što je opravdano očekivanje cijele društvene zajednice.

Danas je dogovoreno da se u što kraćem roku organizira sastanak predstavnika Vlade FBiH, Vrhovnog suda FBiH, Federalnog tužilaštva i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća kako bi bila dogovorena implementacija ovih zakona koji će omogućiti što efikasniju i uspješniju borbu protiv korupcije i svih oblika organiziranog kriminala.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.