Nermin Nikšić

Stvoriti sve uvjete za efikasnu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i ministar pravde FBiH Zoran Mikulić, sa saradnicima, primili su danas u Sarajevu glavnog federalnog tužioca Zdravka Kneževića.

Slika

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i ministar pravde FBiH Zoran Mikulić, sa saradnicima, primili su danas u Sarajevu glavnog federalnog tužioca Zdravka Kneževića. Povod za ovaj sastanak je  jučerašnje objavljivanje u „Službenim novinama“ Federacije BiH tri zakona iz antikoruptivnog seta, koji su usvojeni u Parlamentu BiH.

Riječ je o Zakonu o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji Bosne i Hercegovine, čija primjena počinje šest mjeseci od dana stupanja na snagu, te Zakona o izmjenama Krivičnog zakona Federacije BiH i Zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku FBiH. Uskoro se očekuje i objavljivanje Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine krivičnim djelom, te novog federalnog Zakona o prekršajima.

Premijer Nermin Nikšić je nakon usvajanja ovog seta u Parlamentu FBiH istakao  da je to „dan kada se počinje pisati historija u borbi protiv korupcije“, dok je danas  naglasio potrebu da se njihova primjena dočeka što spremnije.

– Potrebno je pripremiti operativni plan i tako stvoriti pretpostavke da za to nadležni  federalni organi koji će biti formirani krenu u odlučnu i efikasnu borbu protiv korupcije, organiziranog i drugih oblika teškog kriminala u Federaciji BiH i da sadašnje stanje bude radikalno promijenjeno. Za to je potrebno osigurati prostor, kadrove i sredstva, što ćemo mi  i učiniti – rekao je federalni premijer.

Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala uređuje uspostavljanje posebnih organizacionih jedinica Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda Federacije BiH, koji će biti stvarno i mjesno nadležni za krivično gonjenje i suđenje u postupcima za djela organiziranog kriminala, korupcije, međukantonalnog kriminala i drugih oblika privrednog i teškog kriminala.

Ovim zakonom osigurava se jedinstveno, usklađeno i efikasno postupanje specijaliziranih federalnih organa u borbi protiv korupcije, organiziranog i drugih oblika teškog kriminala u Federaciji BiH, odnosno stvaraju zakonske pretpostavke da sadašnje stanje bude radikalno promijenjeno s ciljem da cjelokupni sistem krivičnog pravosuđa u FBiH bude što efikasniji, a što je opravdano očekivanje cijele društvene zajednice.

Danas je dogovoreno da se u što kraćem roku organizira sastanak predstavnika Vlade FBiH, Vrhovnog suda FBiH, Federalnog tužilaštva i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća kako bi bila dogovorena implementacija ovih zakona koji će omogućiti što efikasniju i uspješniju borbu protiv korupcije i svih oblika organiziranog kriminala.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.