Studentski pohodi su izgubili kompas

Studentski pohodi zloupotrebljavaju pogibiju studentica u vlastitu promociju

Šokirani smo činjenicom da organizator pohoda, koristi pogibiju studentica Selme Agić i Edite Malkoč za promociju “Studentskog pohoda na Trebević za Selmu i Editu” zakazanog za 23.10.2016. Ovaj krajnje nemoralan čin smatramo najbrutalnijom zloupotrebom imena nastradalih studentica, zbog toga jer nikakav pohod neće doprinjeti poboljšanju sigurnosti studenata ili prevenciji saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom. Organizatori ovog pohoda, bez mjere i obraza, sa emotikonima i smajlijima pozivaju studente da podjele ovu sramnu objavu i pozovu što više kolega da učestvuju.

87978

Stoga, Forum mladih SDP BiH Sarajevo zahtjeva da se ovaj pohod otkaže, te da se utvrdi ko je odgovorna osoba za zastupanje “Studentskih pohoda”.

Zabrinjava nas činjenica da su “Studentski pohodi” djelovali kroz Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS), da bi se u međuvremenu, na neki način odvojili od SPUS-a. Telefonski broj ove  organizacije je pod zabranom (nepoznat titular) prema informacijama telekoma, a organizacija se ne nalazi u registru udruženja Ministarstva pravde Kantona Sarajevo. No to nije prepreka za prodaju karata, organizaciju više pohoda, po BiH i evropi, koji nerijetko broje i po više od 2000 učesnika. Prema nekim procjenama kroz “Studentske pohode” prošlo je najmanje 3 miliona KM.

Smatramo da nisu problem pohodi, već nastojanja da se kroz pohode mladi odvuku od realnosti. Bojazan za pobunu studenata, vladajuće stranke, i njihovi izvršitelji u ovim organizacijama, kroz sitan novac “zabavljaju” studente.

Forum mladih SDP BiH Sarajevo tražit će od nadležnih institucija odgovore o prirodi, radu i poslovanju “Studentskih pohoda”, te ćemo od SPUS-a, kao zvaničnog predstavnika studenata Univerziteta u Sarajevu, koji su i  sami učestvovali u kreiranju nekoliko prijedloga za poboljšanje sigurnosne situacije u Kantonu nakon tragičnog ubistva dvaju naših studentica, tražiti da se ova aktivnost ukine.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.