Adnan Sobo, predsjednik Foruma mladih SDP BiH Sarajevo

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu je ogledalo nebrige za standard studenata

Studentski standard na univerzitetima u BiH je iz godine u godinu sve lošiji. U nekim studentskim domovima uslovi smještaja su ispod svakog nivoa. Ali, zbog neimaštine i niskih primanja roditelja, većina bh. studenta svoje najljepše dane provodi u uslovima neprimjerenim 21. vijeku. Ono što najviše zabrinjava je nebriga onih koji bi trebali da se bore za prava studenata, a to su studentska udruženja, koja su danas u službi politike, naglasio je predsjednik Foruma mladih SDP BiH Sarajevo Adnan Sobo.

“Krovno studentsko udruženje u Kantonu Sarajevo, koje se bavi isključivo turizmom, pored nagomilanih problema i određenog pritiska javnosti, nezadovoljnih studenata i organizacija, nastavlja utabanim stazama degradacije studenata Univerziteta u Sarajevu. Žalosno je da se na stranicama SPUS-a trenutno može vidjeti kampanja “Ako ova slika skupi više od 1.000 lajkova idemo u Istanbul!”. Licemjerje i nemar prema onima o kojima se brinu stranački instalirani predstavnici, prevazilazi granice zdravog razuma. Znatni novci se troše na marketing Studentskih pohoda, dok recimo, SPUS nije održao neku vrstu okruglog stola, niti je pozvao studente da učestvuju u javnoj raspravi o Zakonu studentskog standarda, koji ih se tiće. Od SPUS-a jedino možemo čuti da su “veliki uspjesi” to što je sjedila tamo neka grupa sa nekom komisijom, te da je parafrazirano nekoliko članova koje su uspjeli ugraditi u nacrt zakona, koji se ne može pronaći.

Za razliku od samozvanih predstavnika, Forum mladih SDP Sarajevo itekako brine za studentski standard, te priprema javne politike koje će doprinjeti ka njegovom poboljšanju. Ovim putem želimo da ukažemo na neke od problema sa kojima se susreću studenti Univerziteta u Sarajevu.

Naime studentski standard u Bosni i Hercegovini rapidno opada, a vlasti odnosno nadležne institucije koje bi trebale da otpočnu proces poboljšanja studentskog standarda ne poduzimaju konkretne aktivnosti. Sa ovim problemima posebno se sučeljavaju studenti koji žive u studentskim domovima i koji zbog teške materijalne situacije nisu u mogućnosti da koriste privatni smještaj. Poseban problem ovim studentima predstavljaju katastrofalni uvjeti smještaja, a s druge strane visoke cijene istog neadekvatnog smještaja. Pored svakodnevnih problema s kojima se studenti susreću (finansije, pronalazak honoranog studentskog posla, teškog dobivanja stipendija i sl.), grupa studenata koja se nalazi u studentskim domovima suočava se sa problemima održavanja higijene zbog nedostatka tople vode, stropovima koji propadaju, dotrajalim namještajem, lošim grijanem, zajedničkim kupatilima i sličnim problemima.

Najveći problem predstavljaju zapravo cijene smještaja, te ne plaćanje subvencije za smještaj od strane pojedinih kantona. Za ono što se nudi cijene su previsoke i kreću se od 72KM do 400KM, ovisno od kantona iz kojeg student dolazi. Posljednji udar na studentski budžet je i poskupljenje cijena, koje je stupilo na snagu od 1. januara 2015.

Uprkos povećanju cijena neki kantoni i dalje odbijaju učestvovati u subvencioniranju smještaja. Ovo je osobito težak problem za porodice koje imaju dva ili više studenata. Ovo je nedopustiva segregacija i diskriminacija ove grupacije te zahtjeva hitno rješavanje.

Glas takvih studenata je prigušen, jer se njhovi samozvani predstavnici bave organizacijom različitih niskobudžetnih putovanja, prilikom čega imaju i ličnu korst. Zbog nemara prema studentima, koji za svoje školovanje godinama plaćaju više cijene smještaja, oni uglavnom neće biti učesnici ovih putovanja iako bi najvjerovatnije željeli. Elita koja je na čelu ovih organizacija bi se primarno trebala baviti sistemskim rješevanjem nagomilanih problema i stvaranjem jednakih mogućnosti za sve.

Politika “1000 lajkova i idemo u Istanbul”, nije rješenje za sve! Forum mladih SDP BiH Sarajevo, ne osuđuje putovanja, čak podržava upoznavanje studenata sa različitim kulturama, ipak najstrožije osuđujemo politike partikularnih pogleda i isključivosti, kao i politike nerješavanja nagomilanih problema. Jednaka mogućnost za sve, u pogledu cijena školovanja, smještaja i drugih potreba, je inspiracija i pokretačka snaga svih članova Foruma mladih, a nikako direktiva “nekog otuđenog centra moći”, naveo je Sobo.