Strpljenje penzionera je na izmaku

Forum seniora SDP-a BiH smatra opravdanim zabrinutost i nezadovoljstvo penzionera što su, u ime brige za zaštitu od zaraze Corona virusom, ne samo uskraćeni u pravu da na partnerskoj osnovi sa Vladom Federacije BiH, budu konsultovani prilikom izrade Budžeta Federacije BiH za 2021. godinu, nego i u pravu da dobiju potpunu i pouzdanu informaciju da li usvojeni budžet (po hitnom postupku), garantuje ostvarivanje zakonom utvrđenih prava po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja i zaštitu od pada životnog standard ispod linije siromaštva.

Kako život penzionera na principima skromnosti i solidarnosti ima granicu izdržljivosti i kako njihovo strpljenje može izmači kontroli, Forum seniora SDP-a poziva resorno federalno Ministarstvo i Vladu Federacije BIH da što prije, informišu udruženja penzionera i širu javnost, koja prava će biti finansirana iz Budžeta za tekuću godinu i da li ima osnova za zabrinutost i nezadovoljstvo.

Ovo tim prije, što je u razgovoru za „Avaz“, krajem decembra 2020.godine, direktor Zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje Federacije Zijad Krnjić poručio da je Zakonom predviđeno usklađivanje penzija s procentom rasta BDP-a i rastom indeksa potrošačkih cijena na godišnjem nivou, da će oba parametra u ovoj godini biti negativna, ali zakonom nije predviđeno da se penzije mogu smanjivati, pa to neće biti ni učinjeno. Hoće li se moći napraviti neko drugo usklađivanje, to ćemo “izvagati” u međuvremenu. Nije zahvalno prognozirati, ali ako ekonomska situacija dozvoli, razgovarat ćemo o nekom modusu koji FBiH može izdržati. Za sada bi to neozbiljno bilo prognozirati – pojasnio je Krnjić.

Potpunu i pouzdanu informaciju, penzioneri zaslužuju, ne samo zbog pokazanog nivoa svijesti o opasnosti pandemije i pozitivne percepcije situacije u kojoj smo se nalazili i u kojoj se još uvijek nalazimo, dajući ogroman doprinos javnom zdravlju, nego i zbog toga što je takva informacija izostala u tekstu obrazloženja Prijedloga budžeta-Tekućeg transfera pojedincima- na razdjelu Federalnog zavoda PIO/MIO, te što je direktor Zavoda, svojim saopćenjem ostavio penzionere u neizvjesnosti kada će “vaganje”biti završeno i čemu se mogu nadati u tekućoj godini.
Naime, na razdjelu Federalnog zavoda PIO/MIO, kako se navodi, planirano je povećanje transfera za isplatu penzija/mirovina u iznosu od 21, 3 mil. KM u odnosu na prethodnu godinu, ali se ne navodi da li se povećana sredstva odnose na ime povećanja broja penzionera ili za usklađivanje penzija sa rastom BDP, rastom plaća i troškova života.

U svom izvještaju o radu za 2019.godinu, kojeg je usvojila Vlada Federacije poloviom 2020.godine, Federalni zavod PIO tvrdi da neće doći do povećanja broja penzionera u narednom srednjoročnom period, imajući u vidu da je dobna granica, 65 godina života i minimalno 15 godina staža osiguranja, ili 40 godina staža osiguranja, zaustavila porast broja penzionera, što će omogućiti vođenje penzijske politike ka realnom povećanju penzija, na osnovu rasta BDP-a, bez rizika na stabilnost javnih finansija.

Sada, dvije godine i tri mjesaca od početka primjene novog Zakona o PIO/MIO vidi se da je po svim osnovama, uključujući broj udovica šehida i poginulih boraca i povećanje broja korisnika po osnovu Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju, broj penzionera na kraju maja 2020., u odnosu na decembar 2019. godine, veći za samo 951 ili 0,22 posto i iznosi 424.964 penzionera, rečeno je u Izvještaju.

Međutim, prema podacima Fonda PIO/MIO o isplati penzija za decembar 2020.godine, od juna mjeseca do kraja decembra 2020.godine, broj penzionera povećan za 3.153 ili 0,74 % i iznosi 428.117 penzionera.

Ako se tome doda da je za decembar prosječna penzija iznosila 427,92 KM, najniža 382,18 KM, a zajamčena 478,91KM i to nakon usklađivanja sa rastom BDP u visini od 2,8 % , te da Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za decembar 2020. Godine, iznosi 1.863,47 KM (minimalni troškovi života četveročlane porodice), onda je sasvim razumljivo zašto penzioneri strahuju od pada njihovog standarda ispod linije siromaštva i zašto je njihovo strpljenje na izmaku.

Forum seniora SDP-a smatra opravdanim zabrinutost i nezadovoljstvo penzionera, te poziva resorno federalno Ministarstvo i Vladu Federacije BIH da što prije, informišu udruženja penzionera i širu javnost, koja prava će biti finansirana iz Budžeta za tekuću godinu i da li ima osnova za zabrinutost, namjenu više planiranih sredstava na rzdjelu PIO/MIO učini transparenom, te da li će i iz kojih sredstava biti izvršeno usklađivanje penzija u 2021.godini predviđeno Zakonom o PIO/MIO.