Strateška greška Čovića i demonstriranje političke volje za preglasavanjem

Denis Bećirović, delegat u Domu naroda PS BiH najzaslužniji je za deblokiranje rada ovog doma, na čiju su sjednicu jučer došli i delegati iz Kluba Srba, uprkos činjenici da su i dalje na snazi zaključci NSRS-a u kojima, između ostalog, stoji da srpski predstavnici neće učestvovati u radu državnih institucija sve dok se ne povuče zakon kojim se zabranjuje negiranje genocida i ranih zločina.

Takav su zaključak jučer ponudili delegati iz Kluba Srba, a podržali su ih HDZ-ovi delegati, što je do kosti ogolilo politike ove dvije stranke.

“Neophodno je da oni koji su kreirali poslјednju odluku Valentina Incka, istu i ponište. Savjet ministara BiH bi trebao u što skorije vrijeme predložiti način određivanja i iskazivanja odnosa prema počinjenim ratnim zločinima i njihovom tretiranju u javnosti, imajući u vidu da se u BiH vodio građanski rat ili ”tragični sukob u regionu”, kako to definiše Dejtonski sporazum”, navodi se u zaključku.

Bećirović je, pak danas ponudio nekoliko suštinskih ocjena o deblokadi državnih institucija.

“HDZ-e Dragana Čovića jučer je, između ostalog, napravio jednu stratešku grešku: u jeku pregovora o promjenama Izbornog zakona BiH HDZ-e je demonstrirao političku volju za preglasavanjem u Domu naroda čime je nedvosmisleno pokazao potpunu kontradiktornost svoje politike. Dakle, HDZ-e je afirmirao političku logiku da je preglasavanje poželjno tamo gdje HDZ-e može preglasavati druge. Nažalost HDZ-a, preglasavanje u Domu naroda nema nikakvu pravnu snagu jer je Parlament BiH dvodoman. Ustavne promjene, Budžet BiH, Izborni zakon BiH… moraju biti usvojeni u oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Zbog toga je HDZ-ov pokušaj preglasavanja najobičnije politikanstvo ali i razotkrivanje neprincipjelne politike ove stranke”, istakao je Bećirović i pojasnio dalje:

“Niko nema pravo razgovarati o ugrožavanju političke nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine jer je to antidejtonsko, antiustavno i krivično djelo. Ne postoji ustavni, poslovnički ili bilo kakav drugi osnov za blokadu državnih institucija Bosne i Hercegovine. To je važna poruka za budućnost. Izabrani zvaničnici države Bosne i Hercegovine moraju još snažnije insistirati na poštivanju principa ustavnosti i zakonitosti. Svaki razuman čovjek u Bosni i Hercegovini mora znati da je alternativa demokratskoj i pravnoj državi anarhija i bezakonje sa nesagledivim negativnim posljedicama. Država Bosna i Hercegovina ima dvodomni parlament (Predstavnički dom i Dom naroda). Ustavom BiH jasno je definirano da “sve zakonodavne odluke moraju biti odobrene od strane oba doma”.

Jedna sjednica bilo kojeg državnog organa ne može promijeniti razlike u gledanjima političkih stranaka. Ipak, višestruko je bolje da predstavnici različitih stranaka razgovaraju javno i transparentno, u legalnim organima države Bosne i Hercegovine, nego tajno po kafanama, motelima i hotelima. Dobro je da javnost zna kakve politike zagovaraju sve političke stranke”, dodao je Bećirović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.