Saša Magazinović

Strategija HDZ i SDA je da se ne promijeni Izborni zakon

Prema izvještaju američkog Instituta “Istok-Zapad” i Nacionalnog komiteta za američku vanjsku politiku, ali i nizu drugih analiza proteklih dana, prevladava stav da OHR ima obavezu, može i treba da donese izmjene Izbornog zakona ukoliko ne bude postignut dogovor između domaćih političkih elita.

U analizama se podsjeća na ranije slučajeve kada je OHR istim ili sličnim povodom intervenisao ali i naglašava činjenica da HDZ nema mogućnost blokade formiranja vlasti nakon izbora.

Komentarišući mogućnost takvog ishoda zastupnik SDP-a u PS BiH Saša Magazinović za Vijesti.ba je kazao da OHR već duže vrijeme pokušava naći opravdanje za nečenjenje, a nečinjenje je direktno saučešništvo u postojećem stanju.

“Pri tome nisam siguran da zapadne zemlje koje finansiraju OHR podržavaju politiku nečinjenja, odnosno da aktivnosti Viskog predstavnika se svode na obilaske sajmova i gastro događaja i povremeno iskazivanje zabrinutosti. Pri tome svaki mjesec, svaki mjesec samo Visoki predstavnik košta onoliko koliko koštan jedan novi golf. Vjerovatno ono što se traži od domaćih političara a traži se da opravdaju svoju platu konkretnim aktivnostima nije nekulturno tražiti i od njega, da svojim aktivnostima i provedbom mandata koji mu je dodijeljen opravda visoku platu, bez obzira ko je daje, a daju je porezni obveznici nekih država”, rekao je Magazinović.

Sa druge strane, dodaje Magazinović, OHR ima vrlo jasan mandat, a da nije ovakvih situacija ne bi postojala ni potreba za OHR-om koji je upravo formiran zbog ovakvih situacija.

“Osim toga, imamo HDZ i SDA koji imaju strategiju da se ne promijeni Izborni zakon i da se u izbornu kampanju uđe u ozračju političke i pravne anarhije, gdje se igra utakmica u kojoj se ne znaju pravila, i oni vide svoju priku da ostanu na vlasti. Istovrmeno su pri tome vrlo glasni jedino u isticaju potrebe da se zakon promijeni, čiju promjenu stopiraju. Dakle, imamo plansku opstrukciju i vrlo jasne mehanizme kojima OHR tu opstrukciju može otkloniti. Mislim da je i politilčki nepismenim ljudima jasno da OHR ima ulogu koja sada ima svoju priliku da se pokaže”, kazao je Magazinović.

vijesti.ba

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.