Igor Stojanović za BHRT

Stranke Trojke nisu pristale na kratkoročno rješenja, to je apsolutna laž

Jako je loše što su NES i Stranka za BiH pokazali da je strah, da se ipak bez Stranke demokratske akcije (SDA) može formirati vlast, ipak prevladao. Vjerovatno svoju bivšu pripadnost stranci, u kojoj su predsjednici navedenih stranaka dugo bili, nastoje opravdati na sve moguće načine kako bi dali neku podršku SDA. Mislim da je to loše po budućnost Bosne i Hercegovine”, izjavio je Igor Stojanović, potpredsjednik Federacije BiH za BHT1 uživo, komentirajući zajedničko saopćenje pomenutih stranaka da “parlamentarna većina za formiranje izvršne vlasti u Federaciji BiH, a koja bi se koristila kao alibi za nametanje kratkoročnih ustavnih rješenja, ne postoji.”

Stojanović naglašava da postoje neke druge opcije, bez obzira na odluke NES-a i Stranke za BiH.

“Mogla bi se formirati natpolovična većina bez ove dvije stranke. Trebamo sačekati jer je ovo vrlo svježa informacija. Na tome treba raditi. Postoje ljudi i sa druge strane koji imaju želju raditi na promjenama, kao što izlaze iz ove većine koja je na snazi već neko vrijeme.”

Ističe da je trenutno političko stanje isključivo produkt “njihovog opravdanja kako bi se pomoglo Stranci demokratske akcije (SDA).”

“Ono što sam vidio jeste da je jedno od spornih imena Vojin Mijatović. Socijaldemokratska partija (SDP) je kompromisno izašla s rješenjem u kojem je Mijatović prvobitno bio predložen za ministra unutrašnjih poslova (MUP), sada je to neka druga pozicija. Ako se ne radi o principima kada su Stranka za BiH i NES u pitanju, možda onda najbolje govori to da su obojica predsjednika bili dugo vremena u koaliciji kada je zamjenik premijera Federacije BiH bio Desnica Radivojević, također iz Republike Srpske, a koji je za razliku od Mijatovića bio optužen za zloupotrebu položaja. Tada to ovim ljudima nije smetalo. Nema to nikakve veze s njihovim principima, nego je ovo isključivo opravdanje da bi se pomoglo SDA.”

Danas su nastavljene konsulatacije čelnika bh. političkih stranaka s visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom. Sinoć je održan sastanak u sjedištu EU. Stojanović očekuje da većina i dalje istraje.

“Ostavljam mogućnost da se formira i neka nova većina. Nemam konkretnu informaciju o tome šta bi Šmit mogao donijeti, ovo je nepredvidiva situacija od samog izbornog dana. Očekujemo svaki dan da se visoki predstavnik oglasi.”

Da su stranke “Trojke” pristale na kratkoročno rješenje je apsolutna laž, tvrdi Stojanović.

“Sve stranke ‘Osmorke’ su prema visokom predstavniku izašle sa stavom da nisu ni za kakva kratkoročna rješenja. Mi još uvijek ne znamo koje je to rješenje, a evo već su nas NES i Stranka za BiH proglasili da smo za takva rješenja. Čekamo konkretnu informciju od strane Šmita.”

O tome da li možemo očekivati da će doći do pregovora oko Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH kada se okonča formiranje Vlade FBiH, Stojanović je mišljenja da se u taj proces treba uključiti međunarodna zajednica.

“Jedna natpolovična građanska većina u Bosni i Hercegovini ništa ne znači, možete je blokirati, imate stotinu načina. Žao mi je što su NES i Stranka za BiH stali na stranu takvog projekta koji jača tu neku etničku snagu da možete zaustaviti sve te procese u Bosni i Hercegovini ako skupite 13 od 23 ili čak 12 od 23 delegata u bilo kojem klubu naroda. Očekujem da se uključi međunarodna zajednica i da pokažu da principi koji vladaju u njihovim zemljama počnu i ovdje da vladaju.”

Na posljednoj sjednici Predstavničkom doma Parlamenta Federacije BiH amandmane na Ustav Federacije BiH predložili su SDA, DF, NES i SBiH. Isti su proslijeđeni Ustavnopravnom povjernstvu. Stojanović ovaj potez smatra “populističkim.”

“Smatram ih populitičkim u ovom trenutku. Govorimo o strankama koji su posljednih osam godina u vlasti, a recimo SDA dvadeset i nešto godina. Da zbilja ima neke političke zrelosti, taj prijedlog bi stigao ranije kako bi mi jačali građansku državu i kako bi taj balans između etničkog i građanskog bio na velikom nivou. Ovo je trenutno pokušaj razvlačenja pameti i produžavanja agonije građanima Federacije BiH.”

Danas je i sjednica Vijeća za provedbu mira. Oštrija reakcija iz Republike Srpske neće izostati, istaknuo je Stojanović.

“Apsolutno smatram da će se to desiti. Rečenice koje izgovara predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u posljednje vrijeme su izuzetno opasne po Bosnu i Hercegovinu i to je svima jasno. Bez obzira, možemo govoriti i da su se ranije dešavale slične izjave, ali u ovom trenutku, obzirom na geopolitičke okolnosti, na stanje u Bosni i Hercegovini kada nemamo još uvijek formiranu Vladu Federacije BiH i kada imamo okolnosti unutar zemlje kakve imamo, mislim da bilo kakvu secesionističku poruku treba osuditi”, poručio je, između ostalog, Stojanović u razgovoru za BHRT.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.