Nerin Dizdar za BHRT

Stranački ”draftovi zapisnika” zbunjuju javnost

“U draftu zapisnika su stavovi određenih političkih subjekata predstavljani kao nešto što je usaglašeno, što apsolutno nije bilo tačno. Što se tiče stranaka “Trojke”, mi tu imamo vrlo jasne pozicije”, govori u intervjuu “Jedan” član Glavnog odbora SDP-a i ministar za raseljene osobe i izbjeglice u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Nerin Dizdar.

Dizdar je tako još jednom opovrgnuo navode koji su proteklih dana stizali i iz SNSD-a i iz HDZ-a BiH, prema kojima su dogovorena neka rješenja za izborni zakon. Ministar Dizdar ovo naziva “ozbiljnim izazovima u funkcioniranju koalicije”.

“Dosta tih informacija, pa i zbunjenosti javnosti, to je posljedica toga da neko ko je domaćin sroči prijedlog zapisnika sa sastanka i to pošalje drugim partnerima. Naravno, mi smo vrlo brzo odgovorili sa zapisnikom koji tačno oslikava događanja na tom, ali i na prethodnim sastancima. Vi uvijek imate usaglašavanje zapisnika, jer neko iz svoje vizure to vidi drugačije. Mi smo jasno precizirali šta su čiji stavovi, jer postoji bitna razlika između nečijih stavova i onoga što je usaglašeno”, tvrdi Dizdar.

Ministar Dizdar kaže da koalicija na nivou države treba da pronađe rješenja za Zakon o sukobu interesa, a ne samo za Izborni zakon. Kada je riječ o Ustavnom sudu, “Trojka” ima jasan stav da on mora biti popunjen sudijama iz Federacije i sudijama iz Republike Srpske, a kao tačku razmimoilaženja i dalje vidi Zakon o sudovima i pitanje sjedišta Apelacionog suda BiH.

“Jasno smo rekli da mi smatramo da sjedište Apelacionog suda može biti najdalje u Istočnom Sarajevu, zbog komunikacije sa Sudom u Sarajevu. I to je maksimum na koji želimo pristati. Stranke iz Republike Srpske insistiraju da je to Banja Luka. I to je svejedno šta piše u zapisnicima. To su stvari koje mi javno artikulišemo i koji nemamo problem da kažemo”, kaže Nerin Dizdar.

Želja “Trojke” da pregovori o izbornim izmjenama budu transparentni

Federalni ministar Nerin Dizdar odgovara na prozivke iz SNSD-a prema kojima je posljednji sastanak u parlamentu Bosne i Hercegovine o izmjenama Izbornog zakona bio pokušaj derogiranja stranačkog dogovora iz Laktaša. Kaže kako niko ništa nije pokušavao derogirati, već je na transparentan način trebalo raspraviti o ustavnoj obavezi države da implementira Evropsku povelju o zaštiti ljudskih prava, te presude u slučaju “Sejdić i Finci” i druge presude koje se direktno tiču izbora za članove Predsjedništva BiH.

“Na sastanak su bile pozvane i sve opozicione partije koje imaju svoje zastupnike u državnom parlamentu. Nažalost, oni nisu prepoznali važnost ovog procesa. Mi smo upravo vođeni prijašnjim iskustvima, gdje su takvi razgovori više vođeni iza zatvorenih vrata, u uskim krugovima ili koalicionih lidera ili drugih grupacija, željeli odmah da na jedan transparentan način uključimo sve i da na taj način pokažemo da niko ovdje ne izdaje državu. Naprotiv, da stavljamo kao prioritet ono što su istinski interesi svih građana Bosne i Hercegovine“, kaže Dizdar.

“Trojka” nije nudila na tom sastanku konkretne projedloge jer je, kako kaže Nerin Dizdar, namjera bila da to bude uvodni sastanak. Rješenja koja predlaže SDP prezentirana su na tom sastanku, kao i rješenja koja predlažu ostali partneri.

“Imamo različita viđenja kako bi se taj problem mogao riješiti, ali zato i postoje razgovori. Da su došli opozicioni predstavnici iz cijele Bosne i Hercegovine vidjeli bi da su to, moram reći, teški razgovori, jer dolazimo s različitih pozicija, a svako brani svoje pozicije. Međutim, samo razgovorom možemo doći do izmjena Ustava jer su za taj proces nužne dvije trećine glasova u Zastupničkom domu”, tvrdi ministar Dizdar.

“Trojka” ne pristaje na novog plinskog operatera

Stranke “Trojke“ smatraju da je Južna plinska interkonekcija vitalni interes države Bosne i Hercegovine, te da se njenom gradnjom rješava problem monopola. Ono oko čega ne postoji saglasanost jeste prijedlog HDZ-a BiH da tu novu interkonekciju ne kontrolira BH Gas, već novo preduzeće čije bi sjedište bilo u Mostaru.

„Što se tiče ‘Trojke’ mi apsolutno ne pristajemo na opciju novog operatera. Smatramo da je to i ekonomski i politički nesuvislo i neprihvatljivo jer, ako i čak zanemarimo politički aspekt, vi da uspostavite novog operatera, gdje naći stručnjake, ljude koji imaju iskustva? Uspostava plinske mreže nije jednostavan proces. Trebale bi godine da se to preduzeće potpuno ustroji, da bude funkcionalno kako biste onda mogli realizovati projekat. BH Gas je preduzeće koje ima sve kvalifikacije, ima stručno osoblje, kapacitiran je da može adekvatno realizovati taj projekat i ne vidimo nikakav razlog ili potrebu da se pravi novo preduzeće“.

Dizdar ostavlja mogućnost da BH Gas, zbog potreba realizacije projekta može praviti svoje podružnice bilo gdje gdje se procjeni da postoji potreba, ali formiranje novog preduzeća je za “Trojku” nepotrebna komplikacija.

“Imamo rješenje i ne trebamo izmišljati problem za rješenje”, kaže Nerin Dizdar za BHRT.

Obaveza države je zaštititi povratnike

Ministar Dizdar kaže da država Bosna i Hercegovina ima obavezu štititi povratnike, a oni bi posebno mogli biti izloženi tokom izborne kampanje u manjim lokalnim zajednicama. Dizdar smatra da treba provesti i neku vrstu pozitivne diskriminacije prema povratnicima kako bi bili bolje zaštićeni, dobili radna mjesta i osigurali egzistenciju.

“Sve institucije i svi najviši politički predstavnici imaju najveću odgovornost da doprinesu relaksaciji političkih prilika i upravo smo imali situaciju da su određene neodgovorne izjave, koje su generisane sa najviših političkih nivoa, pa i određene izjave koje u sebi imaju jak prizvuk predrasuda i diskriminacije, posljedično prouzrokovale neke od incidenata. Ljudi se ponašaju onako kako im političke elite predstavljaju situaciju, oni gledaju u njih i često ono što se dešava na terenu je refleksija upravo tih odnosa”, kaže federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Nerin Dizdar, ipak ističući da su nakon incidenata predstavnici lokalnih vlasti u oba entiteta izlazili na teren i smirivali tenzije.

U izbornoj godini (ne)će biti trzavica unutar “Trojke”

Federalni ministar Dizdar tvrdi da je “Trojka”, kao politički projekat potpuno stabilna i da svakodnevno jača. Smatra da takvo stanje neće poremetiti ni ovogodišnji lokalni izbori.

“Naravno da u lokalnim zajednicama, kao i svugdje, imate određene poteškoće u komunikaciji koje su produkt nekih lokalnih politika, lokalnih odnosa, gdje i ne možete objektivno očekivati da iskontrolišete sve te procese. Javljaju se problemi.  Vjerujem da ćemo ih riješiti do lokalnih izbora, da će ‘Trojka’ imati zajedničke kandidate svugdje ondje gdje ona postoji kao politički subjekt, u svim lokalnim zajednicama za načelnike. Za liste ćemo, naravno, procjenjivati onako kako procjenimo šta nam je interes”, govori za intervju “Jedan” Nerin Dizdar.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.