Saša Magazinović za N1

Strah me pomisliti šta će se dešavati zbog usvajanja akciza

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, 15. decembra u 04:30 usvojen je set zakona o akcizama, a odluku je za N1 komentarisao SDP-ov Saša Magazinović.

On je u razgovoru sa Ivanom Crnogorac u Danu uživo na N1 kazao da su formirana dva bloka, jedan “za” i drugi “protiv”, a odlučio je jedan glas – koji može biti bilo čiji.
Set zakona o akcizama usvojen je sa 22 glasa ZA i 20 PROTIV.

“Ovo o čemu govorimo, to znači lančana poskupljenja roba i usluga, a sve je vezano za naftu i naftne derivate. Strah me pomisliti šta će se dešavati, a ne vidimo pripreme da vlade amortizuju troškove građana”, kazao je Magazinović za N1.

“Ima raznih spekulacija, vjerujem da će to brzo izaći u javnost. Šta god da se desilo – odluka je donesena. 22 člana, neki uzdignute, nego pognute glave su digli ruku na poskupljenje. Bojim se da ćemo imati ozbiljne posljedice takve odluke”, ocijenio je Magazinović.

Mnogi su naveli da je usvajanje seta zakona o akcizama zapravo odgovorno postupanje prema EU putu BiH. Magazinović ipak smatra da su to floskule.

“Važno je za gledaoce da znaju da je većina njih od jučer od 10 do jutros do pola 5 ćutala. Čekali su samo vrijeme da dignu ruku. Argumente nisu iznosili. Danas čujem da imaju problem novinari da bilo koga dobiju za izjavu. Ja razumijem stranačku disciplinu, ali treba nekada imati kičmu. Samo oni koji ne poznaju, ili se prave da ne poznaju mogu reći da je vezano za EU. Ovo je vezano za kredite MMF-a i krpljenje rupa. Pritisak je bio iz entiteta, kako bi se dobila sredstva za nova zaduženja”, izjavio je Magazinović.

Kazao je da je ovo postupanje zapravo samo “iz kredita u kredit”. “Generacije su zadužene, djeca su zadužena – ne znam dokle to ide”, kazao je.

Međunarodna zajednica je pratila sve, bilo je i priča o pritiscima Larsa-Gunnara Wigemarka i priči o “kolačima”. Stav Saše Magazinovića je jasan:

“Što oni ne donesu zakone o poskupljenju u svojim državama, da im poskupi gorivo i sve ostalo, pa ćemo mi pozdraviti odluku. Ovdje se radi o finansijskom interesu, a dio novca ide u vraćanje starog kredita. I nisu bili navodni kolači, nego stvari kolači. Porazna mi je činjenica spoznaja da je Wigemark prešao više kilometara nego predstavnici Vijeća ministara u svrhu lobiranja. Ispade da je ovo Wigemarkov zakon. Bilo je zaista mučno”, izjavio je Magazinović u Danu uživo na N1.

Odgovorio je i na pitanje ko je predlagač zakona.

“Znamo mi sve, ali zvanično su se ponašali kao nevaljala djeca. Materijali prekrajani, pokušali su naći sve varijante da izbjegnu demokratiju. Ukradena je demokratija i parlamentarizam. Došlo se u situaciju ne da će sve poskupiti, nego je uništena atmosfera u Parlamentu”, kazao je.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.