OO SDP Žepče

Stotine slučajeva u Žepču, „na dan izbora izvan BiH, a ‘glasali’ na redovnim biračkim mjestima“?

Općinski odbor SDP BiH Žepče je danas zvanično dostavio dokumentaciju prema Centralnoj izbornoj komisiji BiH od koje traži da istu proslijedi Tužilaštvu – da se formira predmet sa ciljem da se konačno istraži ko je u Žepču na lokalnim izborima 2020. godine na redovnim biračkim mjestima glasao u ime stotine Žepčaka koji su na dan izbora bili kilometrima daleko od BiH i Žepča?

Zgroženi smo razmjerom izborne krađe koja se desila u općini Žepče na mnogim biračkim mjestima, evidentno je da se ovdje radi o dogovorenoj krađi izborne volje građana općine Žepče u kojoj je učestvovao veliki broj stranačkih aktivista i funkcionera.

HDZ BiH je u Žepču 2010. godine dobio nešto preko 4300 glasova, deset godina poslije na lokalnim izborima 2020. uz neviđeni egzodus stanovništva HDZ BiH u Žepču dobija skoro 6700 glasova što je cca 2400 glasova više u odnosu na izbore prije 10 godina.

U MZ Papratnica na biračkom mjestu ove izbore je u odnosu na 2018. godinu glasalo više 150 mještana, sveukupno 556 glasača, a što je apsolutno nemoguće jer danas u Papratnici sa djecom koja nemaju pravo glasa ne živi više od 500 mještana.

Posebno želimo informisati javnost o čudnom ponašanju SDA u Žepče, nije nam jasno zašto su mjesta u biračkim odborima prepustili istaknutim HDZ-ovim kadrovima i zašto nisu slali posmatrače na mjesta gdje su biračke odbore dali HDZ-u i gdje je došlo do evidentnih izbornih krađa?

Ukoliko Tužilaštvo BiH utvrdi da je pojedinac ili organizovana grupa pojedinaca nezakonitim radnjama uticala na volju građana i izborni rezultat u općini Žepče, Odluka o poništavanju izbora na pomenutim biračkim mjestima od strane Centrane izborne komisije BiH bi bila minimum pravde prema biračima.

Svaki pojedinac ili grupa ima pravo političkog izbora, ali je Zakoni naše zemlje taj koji će zaštiti izbornu volju svakog stanovnika BiH pa tako i građana Žepča.