KO FOŽ SDP BiH Sarajevo

Stop silovanju kao oružju rata

U sukobima 90-ih godina na području Bosne i Hercegovine počinjeni su brojni ratni zločini, među njima su i silovanja. Zločini seksualnog nasilja, nažalost ponavljaju se diljem svijeta, a posljednji se dešavaju u Ukrajini, koja je otvorila brojne kaznene prijave seksulanog zlostavljanja ukrajinskih žena.
Povodom 19. juna Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, pozivamo državnu vlast da učini mnogo više u ostvarivanju prava žrtava koje su preživjele seksualno nasilje u proteklom ratu. Podsjećamo da država Bosna i Hercegovina mora sistemski riješiti pitanje ratnog zločina nad ženama koje su preživjele najgore torture, uključujući silovanje kao najbrutalnije sredstvo za postizanje ratnog cilja.
Žrtve ne smiju biti stigmatizirane i izolirane, a seksualno nasilje nad ženama u ratnim konfliktima tabuizirano.