Stop nasilju nad ženama!

Šesnaest dana aktivizma je globalna, svjetska kampanja koja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u znak sjećanja na sestre Mirabal koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Mučki ubijene sestre Mirabal postale su simbolom nacionalnog i feminističkog otpora, a 1999. godine Ujedinjeni narodi su i službeno potvrdili 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Nasilje nad ženama i dalje je najrašireniji oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava (pravo na život, pravo na privatnost i obiteljski život, pravo na zaštitu dostojanstva, pravo na dom, pravo na slobodu izražavanja, pravo na život bez mučenja i nečovječnog postupanja i dr.). O problemu nasilja nad ženama moramo javno govoriti, kako bi društvo i institucije koje se time bave stalno poticali na međusobnu bolju suradnju i aktivnosti u pravcu sprječavanja nasilja.

Članice Kantonalnog Foruma žena SDP BiH Sarajevo žele biti glas razuma, glas protiv svih oblika nasilja nad ženama jer ovdje “šutnja nije zlato”. S tim u vezi i ove godine na današnji dan šaljemo glasnu poruku “STOP nasilju nad ženama!