Stop nasilju nad ženama!

Šesnaest dana aktivizma je globalna, svjetska kampanja koja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u znak sjećanja na sestre Mirabal koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Mučki ubijene sestre Mirabal postale su simbolom nacionalnog i feminističkog otpora, a 1999. godine Ujedinjeni narodi su i službeno potvrdili 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Nasilje nad ženama i dalje je najrašireniji oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava (pravo na život, pravo na privatnost i obiteljski život, pravo na zaštitu dostojanstva, pravo na dom, pravo na slobodu izražavanja, pravo na život bez mučenja i nečovječnog postupanja i dr.). O problemu nasilja nad ženama moramo javno govoriti, kako bi društvo i institucije koje se time bave stalno poticali na međusobnu bolju suradnju i aktivnosti u pravcu sprječavanja nasilja.

Članice Kantonalnog Foruma žena SDP BiH Sarajevo žele biti glas razuma, glas protiv svih oblika nasilja nad ženama jer ovdje “šutnja nije zlato”. S tim u vezi i ove godine na današnji dan šaljemo glasnu poruku “STOP nasilju nad ženama!

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.