SDP Stolac

Stolački socijaldemokrati u Švedskoj obilježili Praznik rada: Uvijek je vrijeme za ljevicu

Stolački socijaldemokrati su ovaj 1. maj, pored mnogih drugih aktivnosti, obilježili i u Švedskoj, u regiji Jönköping. Četvero mladih članova SDP BiH Stolac proveli su šest dana u posjeti svojim drugovima i drugaricama iz Švedske.

“Imali su priliku da 1. maj slave na drugačiji način nego u našoj zemlji, gdje su prvomajske demonstracije zaboravljene. Na ovim demonstracijama, u razvijenoj Švedskoj, učili su o klasnoj borbi, radničkim pravi, međunarodnoj solidarnosti, kao i želji za sigurniji i ravnopravniji Jönköping. Većina govora su bili usmjereni prema mladima, o politikama za mlade, borbi za bolje obrazovanje, zdravstvo, posao. Timur Haračić, Arnela Selimić, Muhamed Idriz i Berina Amidžić su upoznali i Heléne Fritzon, švedsku ministricu za migracije i integraciju, te dobili priliku da direktno predstave trenutnu situaciju u Stocu, kao i naše viđenje situacije u Bosni i Hercegovini. Skupu se obratio i Joao Duarte Albuquerque, predsjednik YES (Mladi evropski socijalisti), kao i mnoge druge vodeće ličnosti evropske i švedske ljevice”, kazao je Demir Mahmutćehajić, predsjednik stolačkog SDP-a.

Ova posjeta je nastavak formalne, i projektne, saradnje između regionalnog odbora Socialdemokraterna Jönköping i SDP BiH Stolac, koja traje već dvije godine.

“Jedan od ciljeva ovog projekta je jačanje organizacionih kapaciteta SDP BiH Stolac, a rezultati su jasni i vidljivi. Desetine mladih osoba iz Jönköpinga i Stoca svakodnevno koordiniraju svoje aktivnosti, pomažu i podržavaju jedni druge. U januaru ove godine Arnela Selimić je bila jedna od govornica na konferenciji SSU Jönköping, Švedska socijaldemokratska omladina, koja se održavala od 19. do 21. januaru u Jönköpingu. Prije toga u Stocu su boravili mladi socijaldemokrati iz Švedske, kao i načelnica općine Mullsjö, Linda Danielsson, Ilan de Basso, predsjednik Socialdemokraterna Jönköping, vodeći vijećnik u gradskom vijeću, potpredsjednik regionalnog odbora i član državnog predsjedništva, Carina Ödebrink, predsjednica regionalnog odbora i ragionalna ministrica zdravstva, Pelle Nordin, kordinator za međunarodnu saradnju i Jonas Andersson, programski menadžer Olof Palme međunarodnog centra”, kazao je.

U sklopu projekta uspostavljena je saradnja sa švedskom Unijom sindikata, Fondacijom za radničko obrazovanje i Narodnim školama.

“Ovo su sve članice švedskog radničkog pokreta sa kojima socijaldemokrati Stoca svakodnevno aktivno sarađuju. Trenutni projekat traje do kraja 2019. godine, a velika je izvjesnost da će od početkom 2020. godine biti aktiviran novi, mnogo veći projekat. Kao rezultat ovog projekta u Bosnu i Hercegovinu uskoro dolazi delegacija direktora Narodnih škola Švedske, jer je već dogovoreno da će svoj sljedeći sastanak, direktora Narodnih škola Švedske, biti održan u Sarajevu 2019. godine. Pored uspostavljene saradnje sa švedskim socijaldemokratama SDP Stolac već ima uspostavljenu formalnu saradnju sa Antifašistima grada Korčule, Antifašističkom ligom Republike Hrvatske, Školom antifašizma UABNOR Novo Sarajevo, mnogim antifašističkim organizacijama iz Bosne i Hercegovine i regiona, što se jasno vidi na obilježavanju 25. oktobra, Dana oslobođenja Stoca od fašizma, kad hiljade antifašista iz cijelog regiona dođu u Stolac. Očekuje se da će ovogodišnje obilježavanje Dana oslobođenja Stoca biti najmasovnije do sada”, izjavio je Mahmutćehajić.

Pored uspostavljenih formalnih i neformalnih odnosa SDP BiH Stolac je trenutno u procesu uspostavljanja formalne saradnje sa organizacijama u Italiji, Velikoj Britaniji, Austriji, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Moldaviji.

“Dugoročna vizija socijaldemokrata iz Stoca je uspostava Obrazovno-kulturnog radničkog centra u Stocu, koji će biti okupljalište progresivne lijeve misli i sjemenište mladih aktivista. Pravedno, jednakopravno i socijalno društvo nije utopije nego obaveza, a da bi se ono postiglo treba mnogo raditi, znati, istrajati i čuvati nasljeđene temelje. SDP BiH Stolac svima pokazuje da se može pokrenuti mladost, pozitivna energija i entuzijazam i u ovim teškim vremenima. Uvijek je vrijeme za ljevicu”, kazao je na kraju.

klix.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.