Stojanović povodom godišnjice presude Sejdić-Finci: Vlasti u Bosni i Hercegovini već 14 godinu nisu uradile ništa

Povodom obilježavanja 14 godina od presude u slučaju Sejdić-Finci, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Igor Stojanović, u svom kabinetu organizovao je susret s Dervom Sejdićem i Jakobom Fincijem.

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci jasno ukazuje na postojanje diskriminirajućih odredbi Ustava i Izbornog zakona koje krše prava građana u Bosni i Hercegovini i ukazuje na potrebu za hitnim izmjenama kako bi se osigurala prava i ravnopravnost svih građana, čime bi Bosna i Hercegovina ispunila svoje međunarodne obaveze i postala dom ravnopravnih građana.

Upućena inicijativa

Potpredsjednik FBiH gospodin Stojanović i potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković, nedavno su uputili zajedničku inicijativu prema Vijeću ministara i Ministarstvu pravde BIH za izmjenom diskriminirajućih odredbi Ustava i Izbornog zakona BiH. One trenutno onemogućavaju građanima da se kandiduju za najveće političke funkcije u državi ukoliko se ne žele izjasniti o svojoj vjerskoj ili etničkoj pripadnosti ili zbog mjesta prebivališta.
– Presuda u slučaju Sejdić-Finci nije presuda protiv Bosne i Hercegovine već za Bosnu i Hercegovinu i za svakog građanina ove zemlje. Dosadašnje vlasti već 14 godina šute i nisu uradile ništa da provedu presudu Evropskog suda – istakao je Stojanović.

Konkretne aktivnosti

Kada su u pitanju konkretne aktivnosti koje je poduzeo Igor Stojanović kao potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, istakao je:

– Trenutno Ustavno uređenje i Izborni zakon ne garantuju jednakopravnost za sve građane. Zbog toga smo Ćamil Duraković, potpredsjednikom RS i ja podnijeli inicijativu Vijeću ministara i Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine, za otklanjanjem diskriminirajućih odredbi Ustava i Izbornog zakona kako bi se omogućilo da naša država konačno bude mjesto gdje svi građani, bez obzira na nacionalnu pripadnost, vjeru ili mjesto prebivališta, uživaju potpunu ravnopravnost i prava. To je približavanje Evropskoj uniji i to je jedina garancija da će Bosna i Hercegovina biti usklađena sa svim evropskim normativima za koje se opredijelila – dodao je Stojanović.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.