Potpredsjednik FBiH

Stojanović pisao Kordiću: Nadam se da nećete biti upamćeni kao pojedinac totalitarnog režima

U Mostaru je proteklog vikenda održano okupljanje na Partizanskom groblju koje su predvodili antifašisti iz cijele Jugoslavije. Gradonačelnik Mario Kordić je to ocijenio kao “veličanje zločinačke ideologije”, a tim povodom se sada oglasio potpredsjednik FBiH Igor Stojanović.

U svom direktnom obraćanju Kordiću, Stojanović poručuje je takav stav gradonačelnika Mostara revizionistički prema Drugom svjetskom ratu neprihvatljiv.

“Podsjetit ću vas da su saveznici koji su se borili protiv Hitlerove Njemačke jasno okarakterisali ko su u Jugoslaviji bili pomagači Hitlerovog fašističkog režima, a ko se suprotstavio. Oličenje zločinačkih ideologija su bili ustaše i četnici na prostoru bivše Jugoslavije, koji su ubijali zbog imena, vjere i nacije. Partizani, kao i ljudi koji su u vaš grad došli da obilježe partizansku pobjedu nad fašistima, suprotstavili su se toj borbi”, piše Stojanović na svom Facebooku.

On je, potom, podsjetio i na ukidanje imena ulica koje su nosile naziv na ustaškim fašistima.

“Ne mislim da ćemo približiti stavove, i ako cijenim da ste nedavno u Mostaru ukinuli imena nekoliko ulica koje su bile nazvane po ustaškim fašistima. Nije bitno da li je to urađeno zbog Izraelskih investicija, bitno je da tih ulica nema jer vrijeđaju milione žrtava koje je počinila Hitlerova Njemačka. U Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Banjaluci i drugim mjestima moramo to takođee uraditi. A ima ih koliko hoćete”, poručuje Stojanović.

On, potom, pita Kordića kako je moguće da nije u stanju da osigura da grupa građana prošeta slobodno gradom.

“Obzirom da se pozivate na totalitarne režime, postavit ću vam i pitanje iz vaše nadležnosti. Kako je moguće da sada kad je došla demokratija niste u stanju da obezbijedite slobodu da grupa građana, u kojoj su većina žene i penzioneri, prošeta slobodno gradom? Valjda bi nešto što je Evropa okarakterisala kao antifašistički pokret, trebalo bi mu pomoći da jasno iskaže svoj stav o Drugom svjetskom ratu i Mostaru. Nadam se da u buduće nećete i vi biti zapamćeni kao još jedan pojedinac totalitarnog režima koji samo zabranjuje što se vama ne sviđa. To nije demokratija, ni sloboda”, zaključuje Stojanović uz poruku “Smrt fašizmu”.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.