Saša Magazinović uvodničar na nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“

Što više omalovažavaju BiH, naše državno rukovodstvo im ukazuje više poštovanja

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BIH) Saša Magazinović izjavio je danas da neki ljudi iz državnog rukovodstva Bosne i Hercegovine ispoljavaju podanički stav prema liderima susjednih zemalja i da im ukazuju sve više poštovanja što oni više omalovažavaju BiH.

Magazinović je to ustvrdio kao uvodničar na nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ o temi “Evropski put BiH i susjedne zemlje”.

Magazinović ističe da najnovija izjava predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović o potrebi mijenjanja zakona u BiH znači pretjerano uplitanje u stvari druge zemlje jednako kao kad bi iz Bosne i Hercegovine ona bila pitana zašto je indeks korupcije u Hrvatskoj u porastu otkad je predsjednica te kad bi joj, uz to, još bile preporučene potrebne mjere na prevazilaženju tog stanja.

Poruke Bosni i Hercegovini sličnog tipa dolaze u posljednje vrijeme više iz Hrvatske nego iz Srbije, konstatira Magazinović i dovodi to u kontekst naznaka budućih dešavanja spram BiH, kao i takmičenja za lidersku poziciju među faktorima u regionu. Njemu smeta što je Bosna koleteralna šteta u tome, izjavio je.

Magazinović problematizira i neujedančen pristup međunarodne zajednice prema BiH u odnosu na regionalne zemlje kod samog apliciranja za evropsko članstvo, kao i pitanje ‘jesmo li mi u Bosni i Hercegovini odustali od agende EU’, koju bi po prirodi stvari, trebalo provoditi zajednički.

Pojavilo se više ‘separatnih agendi’, tvrdi ovaj državni poslanik, jedna od Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) zbog njenih političkih ciljeva, druga od Stranke demokratske akcije (SDA) koja je na tragu ispunjavanja ciljeva HDZ-a zarad vlastitog političkog preživljavanja, treća od Saveza za promjene i Saveza nezavisnih socijaldemokrata čiji je cilj da tamo gdje oni nisu na vlasti bude lošije, kao i četvrta, agenda visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o njegovoj stalnoj zabrinutosti.

U takvoj situaciji, agenda svih nas ostalih treba da bude da, za početak, sačuvamo Bosnu i Hercegovinu u jednom komadu do 2018. godine – ističe Magazinović.

Današnji sastanak članova asocijacije „Kruga 99“, sadržavao je osim ove sesije još dva dijela.

U prvom, komemorativnom, iskazana je počast preminulim članovima Muhamedu Ganibegoviću i Budi Vukobratu, a u drugom dijelu je održana i redovna godišnja skupština asocijacije, prenosi Fena

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.