Sastanak u Vladi FBiH

Što prije stvoriti uvjete za rad posebnih odjela suda i Tužiteljstva Federacije BiH

Tokom sastanka izražena je spremnost Federalne vlade da učini sve što je potrebno kako bi dvije najviše pravosudne insitucije u Federaciji dobile adekvatne uvjete za rad jer se formiranjem posebnih odjela stvara potreba za smještajem novih sudija i tužitelja

Slika

U nastojanju da, shodno u Federalnom parlamentu usvojenom setu zakona za efikasniju borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, što prije profunkcioniraju posebni odjeli Vrhovnog suda FBiH i Federalnog tužiteljstva, danas je u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu federalni premijer Nermin Nikšić organizirao sastanak na kojem su dogovoreni dalji koraci u provođenju zacrtanih aktivnosti na ovom polju.

Pored federalnog premijera, sastanku su prisustvovali federalni ministar pravde Zoran Mikulić i direktor Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH Davorin Korać, te predsjednik Vrhovnog suda FBiH Amir Jaganjac, glavni federalni tužitelj Zdravko Knežević, predsjednik i direktor Sekretarijata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija i Admir Suljagić.

Tokom sastanka izražena je spremnost Federalne vlade da učini sve što je potrebno kako bi dvije najviše pravosudne insitucije u Federaciji dobile adekvatne uvjete za rad jer se formiranjem posebnih odjela stvara potreba za smještajem novih sudija i tužitelja. Kao najprihvatljivije rješenje je predloženo da Sud i Tužiteljstvo FBiH i novoformirani odjeli ostanu u istom prostoru jer bi tako imali neophodnu funkcionalnu povezanost. Ovo bi se postiglo iseljenjem Federalnog ministarstva pravde koje bi prešlo na novu, za to predviđenu lokaciju.

Istaknuta je i spremnost Evropske unije i brojnih stranih organizacija i država da doniraju sredstva za adaptaciju i prilagođavanje određenih prostora novim namjenama kako bi se  što prije budu stvoreni uvjeti za što efikasniju borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. U tom smislu Federalna vlada će pripremiti odgovarajuće odluke kojima bi bilo omogućeno da strani investitori odobre svoja sredstva.

Također, istaknuta je potreba da se u Budžetu Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu planiraju sredstva neophodna za rad posebnih odjela Vrhovnog suda i Tužilaštva Federacije Bosne i Hercegovine.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.