Lagumdžija – Krkoška

Što prije organizirati donatorsku konferenciju za pomoć BiH u saniranju posljedica katastrofalnih poplava

Sagovornici su se usaglasili da je potrebno što prije organizirati donatorsku konferenciju za pomoć Bosni i Hercegovini u saniranju posljedica katastrofalnih poplava koje su posljednjih dana pogodile BiH.

SlikaZamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija  razgovarao je 20. maja 2014. godine sa direktorom Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Liborom Krkoškom.

Sagovornici su se usaglasili da je potrebno što prije organizirati donatorsku konferenciju za pomoć Bosni i Hercegovini u saniranju posljedica katastrofalnih poplava koje su posljednjih dana pogodile BiH. Donatorska konferencija bi okupila na jednom mjestu potencijalne donatore, predstavnike međunarodnih finansijskih, humanitarnih i drugih organizacija te država i mogla bi biti organizirana neposredno nakon što se završe procjene šteta izazvanih poplavama, a za što će, prema mišljenju eksperata biti potrebno nekoliko sedmica.  

Dr. Lagumdžija je naglasio da se pomoć stanovništvu Bosne i Hercegovine ugroženom poplavama treba odvijati u dvije faze. U prvoj fazi se radi o urgentnoj, humanitarnoj, pomoći koja će doprinijeti hitnom zbrinjavanju ljudi, snabdijevanju ljudi vodom, sprečavanju zaraza i epidemija nakon povlačenja vode, osnovnoj medicinskoj pomoći ugroženom stanovništvu i osposobljavanju baznih komunikacija.

Druga faza, koja će trajati duže, odnosi se na pomoć u sanaciji šteta i rekonstrukciji dijelova zemlje pogođenih poplavama. Osim rekonstrukcije uništenih ili oštećenih javnih ustanova poput bolnica, škola, infrastrukture i sl. posebnu pažnju treba posvetiti i naći način kako pomoći privatnom sektoru, ne samo u sanaciji i obnovi njihovih stambenih objekata, nego i njihovih privatnih biznisa koji su u potpunosti uništeni, a sada su ostali samo vlasnici stambenih ili poslovnih neotplaćenih kredita. Poseban problem su ogromne štete koje su pretrpjeli poljoprivredni i mali poduzetnici za koje i država i međunarodna zajednica moraju pronaći način da im pomognu.

Krkoška je izrazio spremnost da EBRD u okviru planirane strategije ulaganja u BiH izvrši realokaciju dijela sredstava i usmjeri ih za pomoć u saniranju posljedica poplava, obnovu i rekonstrukciju te da zajedno sa drugim međunarodnim finansijskim institucijama i u saradnji sa bh. vlastima radi na iznalaženju novih neophodnih sredstava.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.