Stevanović o imenovanju Gavrankapetanovića: Komisija utvrdila da postoji tehnička greška u konkursu

Saga u vezi imenovanja direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i dalje traje. Ispostavilo se da je Komisija Vlade FBiH utvrdila da postoji tehnička greška u konkursu, ali je dokumentacija Ismeta Gavrankapetanovića ispravna.

O ovom slučaju se oglasio član Privremenog Upravnog odbora (PUO) KCUS-a Dragan Stevanović.

“Dokumentacija prof.dr.Ismeta Gavrankapetanovića na čuvenom konkursu je potpuno ispravna tvrdi Komisija Vlade a što sam znao od početka (šta će sada branioci lika i djela ministra Rimca komentarisati baš me interesuje i čekam sa nestrpljenjem). E ta ista komisija tvrdi da postoji tehnička greška u samom konkursu pa će to vjerovatno biti razlog za nastavak trakavice. U suštini prava greška nije tehnička i u organizaciji je UKCS”, kaže Stevanović.

U nastvaku je obrazložio svoje navode. Naime, ističe da je u nadležnom sudu UKCS registrovan kao javna ustanova čiji su osnivači PredsjedništvoRBiH i Skupština grada Sarajeva (dva organa koja trideset godina ne postoje).

“Donošenjem Zakona o zdravstvenoj zaštiti u FBiH 2010. godine precizirano je ko i kako može osnovati javnu zdravstvenu ustanovu pa i UKCS. Za 14 godina nikad nije donešen osnivački akt o osnivanju UKCS a kantoni osnivači koji nisu donijeli akt o osnivanju i sporazum o međusobnim osnivačkim pravima uredno delegiraju članove u UO i upravljaju UKCS (bez zakonske osnove). Statut UKCS na koji je saglasnost dalo Ministarstvo zdravlja nema pravnu snagu jer nema na Zakonu propisanoj osnovi osnivača/ce i nije usklađen sa Zakonom”, ističe.

Dodaje da je na prvoj sjednici Privremenog Upravnog odbora ukazao na ovo i tražio da nadležni (Vlada FBiH i vlade kantona suosnivača) postupe po Zakonu.

“Nisu do danas, a nisu već 14 godina ni prethodne vlade. Toliko o ‘tehničkoj grešci’ u konkursu i razlogu za nastavak trakavice oko izbora generalnog direktora UKCS. Greška nije tehnička nego sistemska i nije do PUO”, zaključio je Stevanović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.