Damir Mašić

Štete na obrazovnim objektima procijenjene na 7,6 miliona KM

Prema procjenama kantonalnih ministarstava obrazovanja, procijenjene štete na obrazovnim institucijama nakon poplava i klizišta iznose oko 7,6 miliona KM.

Slika

Prema procjenama kantonalnih ministarstava obrazovanja, procijenjene štete na obrazovnim institucijama nakon poplava i klizišta iznose oko 7,6 miliona KM, kazao je Damir Mašić, ministar obrazovanja i nauke FBiH za bh. novinsku agenciju Patria.

– Kroz rebalans budžeta obezbijeđeno je milion KM i u narednih sedam do deset dana bit će raspoređeni na četiri kantona, Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Posavski i Unsko-sanski kanton. Najveće štete su u TK, ZDK i Posavskom, a sredstva su obezbijeđena preusmjeravanjem sredstava za druge programe – kazao je Mašić.

Prema dostavljenim spiskovima FMON-u, u Tuzlanskom kantonu usljed poplava i klizišta oštećena je 21 škola (Kalesija, Srebrenik, Banovići, Brijesnica, Lukavac, Tuzla, Živinice, Kladanj), u Zeničko-dobojskom kantonu oštećeno je 13 objekata (Olovo, Ozimica, Kakanj, Maglaj, Zenica, Zavidovići, Žepče), Unsko-sanski kanton sedam škola (Sanski Most i Ključ), Posavski kanton četiri škole (Odžak, Vidovice, Tolisa i Domaljevac). Dok su u Kantonu Sarajevo četiri objekta pretrpjela oštećenja od kiše.

– Iz različitih sredstava će se finansirati i sufinansirati rekonstrukcija i popravka objekata. Na osnovu broja objekata i stepena oštećenja sredstva će biti raspoređena na ova četiri kantona. Bit će i drugih izvora finansiranja, kako iz Fonda koji će se formirati, tako i drugih nivoa vlasti – naglašava Mašić.

On je naveo i da je u stalnom kontaktu sa kantonalnim resornim ministrima, te da za sada nema informaciju da će neka škola biti neuslovna za nastavni proces i novu školsku godinu.

– Ima nekoliko područnih škola koje su zbog klizišta potpuno odsječene. Teško je očekivati da će u skorom periodu biti završena rekonstrukcija. Ali to su male škole sa 10 do 20 učenika koji su i za vrijeme poplava bili preraspoređeni u druge bliže škole – kazao je Mašić.

On je istakao da je plan da se sa što manje posljedica dočeka nova školska godina.

– Postoje i strani donatori koji su izrazili želju da obnove određene objekte, ali o svemu tome vode brigu kantonalna ministarstva obrazovanja – navodi Mašić navodeći da je jutros pušteno 700.000 KM za nabavku besplatnih udžbenika u deset kantona za djecu u stanju socijalne potrebe, ali i za onu koja su u područjima zahvaćenim poplavama i klizištima, piše Patria.

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.