Šteta: Slijede krivične prijave zbog poslovanja u Grasu

Sporazum o rješavanju problema u poslovanju preduzeća KJKP “Gras” Vlada Kantona Sarajevo je potpisala u oktobru prošle godine i u potpunosti ga je  ispoštovala. Međutim, to nije učinilo preduzeće “Gras” koje je bilo drugi potpisnik – poručeno je na današnjem sastanku premijera Kantona Sarajevo Edina Forte, ministra saobraćaja Adnana Štete i predstavnika Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom sa upravom ovog preduzeća.

Posebno je ukazano na ogromne propuste u poslovanju “Grasa”, zbog čega će se, po riječima ministra Štete, pokrenuti brojne prijave, kako bi odgovarali svi oni koji su za to krivi.

– Uprava preduzeća i Sindikat uposlenika obavezali su se, spomenutim sporazumom, pristati na bezuslovno provođenje restrukturiranja preduzeća, kroz smanjenje broja zaposlenih i usvajanje optimalne organizacione strukture, u skladu sa preporukama studija o restrukturiranju preduzeća – poručio je Šteta.

Dugovanja prema Upravi za indirektno oporezivanje iznose 33 miliona KM, prema Poreznoj upravi 92 miliona ne računajući iznos kamata u još tolikom iznosu. Dugovanja preduzeća prema uposlenim radnicima, koji su tužili preduzeće zbog radnih sporova u skladu sa Kolektivnom ugovorom za oblast komunalne privrede, iznose po nekim procjenama više od 50 miliona KM. Upravo je zbog navedenih tužbi radnika, nepoštivanja zaključaka koje su i sami potpisali, i došlo do blokade računa “Grasa”, jer je uprava trebala sa ovlaštenim advokatom radnika napraviti sporazum kojim bi se odgodile blokade računa do kraja ove godine.

U ovom trenutku, račun “Grasa” je blokiran na iznos od 6,2 miliona KM po osnovu dospjelih tužbi radnika.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu