Šteta: Prvi put ćemo ići u kupovinu električnih autobusa

U Sarajevu je počeo dvodnevni Green Mobility Summit 2024. Samit je okupio brojne stručnjake iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona i Evrope. Oni će tokom trajanja Samita predstaviti najnovija istraživanja u svrhu podsticanja održivog, ekološkog transporta.

Imajući u vidu da je transport, uz energetski sektor najveći faktor zagađenja, ukoliko ništa ne preduzmemo, do 2050. Godine zagađenje će se udvostručiti, rekao je direktor Transportne zajednice, Matej Zakonjšek:

“Nažalost, već svjedočimo velikim klimatskim promjenama, bili smo svjedoci velikih poplava u BiH, vidjeli smo koliku to štetu može nanijeti infrastrukturi, ali i transportu. Upravo, već vidimo da su i donosioci odluka i lokalne vlasti uvidjeli efekte klimatskih promjena. Zato smo danas ovdje da bismo pričali o održivoj budućnosti i načinima kojima ćemo morati da postupamo ne bi li prevenirali ovakvu situaciju. Pozitivan primjer u Sarajevu su novi tramvaji i nove trolejbuse koji su novi korak ka zelenoj i održivoj budućnosti kojoj težimo”, rekao je Zakonjšek.

EU ima zajednički cilj kojem je posvećena do 2050. godine, gdje planira da pomogne našoj regiji da tranzitira ka održivom razvoju i smanjenju emisija rekao je zamjenik šefa delegacije EU u BiH, Adebayo Babajide:

“Priča o održivoj, zelenoj budućnosti ne tiče se samo smanjenja negativnih efekata zagađenja, već pričamo o kreiranju nove infrastrukture, novih poslova i svega što se tiče održive budućnosti. Kao što smo mogli vidjeti, nažalost na Zapadnom Balkanu se suočavamo sa mnogim problemima koji se tiču ove teme. To su velike gužve u saobraćaju, veliko zagađenje, zvučno zagađenje, zagađenje vazduha. Mislim da je veliki benefit za ovaj region da se održi ovakav Samit”, rekao je Babajide.

Kantonalni ministar saobraćaja, Adnan Šteta, naveo je Sarajevo kao dobar primjer kada je riječ o integraciji urbane mobilnosti i zelene politike ekološkog prevoza:

“Svi mi koji živimo, radimo ili posjećujemo Sarajevo, svjesni smo i već sada vidimo velike promjene koje imamo u Sarajevu. Od rekonstruisanja pruge, novih trolejbusa, novih tramvaja, gradnje pruge za Hrasnicu, gradnje trolejbuske mreže za Vogošću. Ići ćemo u dodatne kupovine novih tramvaja i trolejbusa. Radimo projekat tramvajske mreže do Dobrinje. Prvi put ćemo ići u kupovinu električnih autobusa. Voz smo integrisali u javni prevoz”, rekao je kantonalni ministar.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.