Lagumdžija

Šteta od poplava iznosi blizu četiri milijarde KM

Ukupna šteta koja je pričinjena iznosi blizu četiri milijarde maraka. Dakle, za teritorij Federacije BiH, RS i Distrikta Brčko. To znači da je šteta na razini četiri godišnja budžeta BiH

Slika

Štete tokom katastrofalnih majskih poplava u Bosni i Hercegovini iznose blizu četiri miliona maraka, potvrdio je za Klix.ba dopredsjedavajući Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Lagumdžija je to rekao uoči današnjeg predstavljanja procjene potreba za sanaciju nakon poplava u BiH, čiju izradu su predvodile vlasti u BiH, uz podršku EU, UN-a i Svjetske banke (WB).

"Ukupna šteta koja je pričinjena iznosi blizu četiri milijarde maraka. Dakle, za teritorij Federacije BiH, RS i Distrikta Brčko. To znači da je šteta na razini četiri godišnja budžeta BiH", rekao je Lagumdžija za Klix.ba.

Lagumdžija dodaje da će BiH prema stranim donatorima ići "sa potrebama naše zemlje".

"Mi prema donatorima idemo sa onim što su naše potrebe za oporavkom i obnovom. Te procjene iznose blizu 860 miliona maraka, a za rekonstrukciju još 244 miliona maraka. Dakle, ukupni iznos potreba za oporavkom iznosi 3,3 milijarde KM", kazao je Lagumdžija.

Navedeni iznosi trebali bi pomoći u obnovi BiH u narednih pet do šest godina.

Što je posebno važno, dodao je, prema stranim donatorima ćemo na međunarodnoj donatorskoj konferenciji ići početkom jula sa jasno definiranim potrebama. One se prije svega tiču stanovanja, otvaranja novih radnih mjesta, odnosno obnove poljoprivrede.

Nadalje, dodao je da će štete direktno utjecati na naš društveni proizvod i da možemo očekivati pad BDP-a. Štete su mnogo veće u odnosu na ranije procjene od oko 5 posto PDB-a. Globalno, one bi mogle dosegnuti čak 16 posto našeg BPD-a, smatra šef. bh. diplomatije.

"Jedno je kolika direktna šteta, a koliki su direktni gubici. Što je još važnije, jeste druga tabela, grupa podataka koja govori kolike su nam potrebe za oporavke zemlje, onda koliko su potrebe za obnovom po pojedinih segmenata", naglasio je.

Očekuje veliki angažman Vlade FBiH i RS na pripremama donatorske konferencije. Naglasio je da se u narednom periodu svi moraju angažiraju kako bi naši ljudi zimu dočekali u svojim domovima i na novim radnim mjestima.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.