Lagumdžija

Steinmeier i Hammond dolaze kako bi dali novi poticaj BiH

U prvom intervjuu uživo nakon izbornog poraza i odlaska sa pozicije predsjednika SDP-a, Lagumdžija je gostovao u emisiji Pressing na N1 i govorio o povratku Amerike u BiH, pojačanom ruskom interesu, britansko-njemačkoj inicijativi, terorizmu i mnogim aktuelnim temama.

Slika

Posjeta njemačkog i britanskog ministra vanjskih poslova Franka Waltera Steinmeiera i Phillipa Hammonda Bosni i Hercegovini planirana je  znatno prije terorističkih napada u Parizu i oni dolaze da bi dali novi poticaj i poslali novu poruku BiH – da je ovo nova šansa koju ne smijemo propustiti, izjavio je večeras u intervjuu televiziji N1 još uvijek aktualni ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

U prvom intervjuu uživo nakon izbornog poraza i odlaska sa  pozicije predsjednika SDP-a, Lagumdžija je gostovao u emisiji Pressing na N1 i govorio o povratku Amerike u BiH, pojačanom ruskom interesu, britansko-njemačkoj inicijativi, terorizmu i mnogim aktuelnim temama.

Odgovarajući na pitanje da li postoji bojazan da bi teroristički akt u Parizu mogao imao posljedicu po BiH, jer postoje glasine da ministri vanjskih poslova Njemačke i Velike Britanije dolaze s odlučnim pokušajem kako bi se sredile stvari na evropskoj periferiji, Lagumdžija je naglasio kako je "njihov put planiran puno prije događaja u Parizu" i da dolaze da bi dali novi poticaj i poslali novu poruku BiH kako je ovo nova šansa koju ne smijemo propustiti.

– Ta šansa se ogleda u tome da se uhvatimo u koštac s problemima. Ljudi su frustrirani jer nemaju posla, nemaju perspektive. EU se fokusira na ekonomske reforme i na poglavlje 23. i 24 koji govori o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije – rekao je Lagumdžija o njemačko-britanskoj inicijativi koja je zasnovana na evropskom putu BiH.

Ovu inicijativu nazvao je "kreativnim traženjem rješenja problema Evropske unije" te istakao kako vjeruje u dobru volju britansko-njemačke inicijative.

– Imamo dvije korpe problema. Jedna korpa su lakse rješivi, a druga su teže rješivi problemi. Uvođenje ekonomskog reda su lakše rješivi i smiruju situaciju, tako da njih treba prvo završiti. Ovi teže rješivi će se do tada smekšati kazao je on.
Na konstataciju da se Rusija usprotivila evropskom putu BiH te da se postavlja pitanje šta Rusi žele na prostoru Balkana, bivši predsjednik SDP-a je kazao da su se predstavnici ruske diplomatije pitali da li postoji saglasnost naše države o putu u NATO, a što se tiče evropskog puta oni nemaju ništa protiv.

–  Ne postoji niti jedan istup ni ruskog diplomate o tome, jer razgovarao sam s gospodinom Lavrovom i stekao sam dojam da ne postoji protivljenje Rusije o evropskom putu BiH – rekao je Lagumdžija.

U večerašnjem intervjuu spomenuta je i izjava Milorada Dodika kako bi se "BiH trebala umjesto euroatlantskim okrenuti euroazijskom putu" na šta je Lagumdžija izjavio: "Kakav crni euroazijski put? I Teheran je u Aziji, možda je mislio na to?".

Ipak, Lagumdžija smatra kako BiH treba biti most između istoka i zapada. 

– Trebamo iskoristiti našu prednost. Kina želi imati veće prisustvo u Evropi – konstatirao je.

Jučer u u BiH stigla nova američka ambasadorica Maureen Cormack. Lagumdžija je kazao kako je njemačko – britanska inicijativa usaglašena prvo sa Briselom, a imala je punu podršku SAD-a. 

– Prioritet njenog djelovanja u BiH će biti podrška njemačko – britanskoj inicijativi – smatra je Lagumdžija.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.