Zenica

Stavovi OO SDP BiH Zenica u vezi finansijske situacije i neusvajanja Rebalansa

Glavna opoziciona stranka u Skupštini ZDK-a SDA kako sebe deklariše ove finansijske teškoće kvalifikovala je kao nesposobnost aktuelne odnosno SDP-ove vlasti, a situaciju u Kantonu katastrofalnom

Slika

Budžet je u svakoj vlasti bio kamen oko koga su se spoticali vlast i opozicija.

Ništa nije drugačije ni u ovom mandatnom periodu. U cijelom mandatnom periodu podrazumjeva se četverogodišnji period Vlada je imala složenu finansijsku situaciju. Posebno u 2013-oj godini i tokom ovog tekućeg perioda 2014-e godine. Osnovni razlog koji je imao neposredan uticaj na stanje prihoda bio je nedovoljan priliv sredstava po osnovu indirektnih poreza. Samo u 2013-oj godini u odnosu na plan po ovom osnovu od 188miliona KM realizovano je na godišnjem nivou 160mil.KM odnosno 28mil.KM što je u prosjeku manje za 2 do 3mil.KM po mjesecu. U takvim okolnostima za prethodnu godinu ostvaren je deficit od 26mil.KM, a što orjentaciono odgovara stvorenoj razlici u planu i ostvarenju indirektnih poreza. O negativnim posljedicama koje je ovaj zaostatak u prihodovnoj strani budžeta imao posebno na redovnost isplata plata:budžetskim korisnicima, korisnicima socijalne pomoći, podsticajima za poljoprivrednu proizvodnju mnogo je govoreno sa više aspekata.

Glavna opoziciona stranka u Skupštini ZDK-a SDA kako sebe deklariše ove finansijske teškoće kvalifikovala je kao nesposobnost aktuelne odnosno SDP-ove vlasti, a situaciju u Kantonu katastrofalnom. Često se koristeći u pežurativnom smislu da se radi o Vladi u ostavci nastojeći joj stvoriti blokade i postaviti ultimatume kao što je mjera apsolutne zabrane bilo kakvog zapošljavanja u javnom sektoru.

Međutim ta Vlada u ostavci na čelu sa Premijerom u skladu sa svojim Ustavnim nadležnostima reagovala je u dvije kritčne situacije na način koji možda jedino ne odgovara strankama kao što je SDA. Odnosi  se na period nasilnih protesta u februaru kao i majskih elementarnih nepogoda.
Takođe Vlada se našla u neophodnoj potrebi tokom juna ove godine da angažuje kreditna sredstva i da nadomjesti nedostajuća sredstva po osnovu indirektnih poreza. Poimanje rebalansa ili izmjena i dopuna budžeta od strane pozicije i opozicije u ZDK nije bilo isto. Pozicija odnosno Vlada na čelu sa premijerom je tražila mogućnost da obezbjedi zaostatak isplata i plata i socijalnih i boračkih davanja i da postigne efekat redovnog isplaćivanja u kontinuitetu. Opozicija odnosno SDA je tražila realan budžet koji se nebi mogao isplanirati bez direktnih i ozbiljnih rezova odnosno smanjenja plata budžetskim korisnicima u obrazovanju, policiji, pravosuđu i organima uprave. SDA je vjerovatno u ovoj predizbornoj situaciji išla na efekat postizanja socijalnih nemira, a koji su već bili najavljeni. Stav SDA, a nažalost i SBB-a i Stranke za BiH koje su na prethodnoj sjednici podržale odluku o kreditnom zaduženju u iznosu od 30 mil.KM nije do kraja ostao principijelan. Ipak Vlada u ostavci kako to kažu iz opozicije je iznašla modus i prvazišla kriznu situaciju. Što kažu u narodu bilo i ne ponovilo se. Sve što se dogodilo u ovom mandatnom periodu nebi nikome išlo u prilog, pa ni aktuelnoj vlasti. Ali, ne treba biti zlurad i voditi stvari u smjeru što drugom gore meni je bolje. Kolegama iz SDA za nauk da ne treba prejudicirati i unaprijed slaviti pobjedu na izborima. Čime su je zaslužili. I drugo obećavaju 1000 novih radnih mjesta svaki mjesec kada oni kako tvrde sigurno dođu na vlast. Ako tako bude, a pratićemo anuliraćemo sve minuse iz njihove skoro dvodecenijske vladavine u ZDK. Samo da ne bude obmane u podešavanju cifara u statističkim biltenima. „Gospodo iz vlasti“ nakon oktobarskih izbora Vama se ne ponovile februarske demonstracije i prirodne nesreće, ali pazite i  Vlast sama po sebi može biti jedna vrsta elementarne nepogode što iz iskustva stranke koja je vječito na vlasti kao što je SDA nebi trebala biti nepoznanica.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.