Saša Magazinović

Staviti u prvi plan racionalno, a ne nacionalno

Nakon što je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje odbio inicijativu da se slijede evropski standardi i time omogući da privrednici plaćaju PDV kada naplate fakturu, umjesto sadašnjeg sistema gdje država traži svoj dio čim se račun izda, Saša Magazinović je u saradnji sa Institutom za razvoj mladih Kult uputio novu inicijativu.

I ova inicijativa je u potpunosti na tragu zahtjeva privrednika i odnosi se na izmjenu Zakona o PDV-u, na način da se rok za plaćanje pomjeri sa desetog na zadnji dan u mjesecu i da se smanji dnevna zatezna kamatna stopa.

Iako još uvijek nije dobijen zvanični odgovor UIO, iznenađenje javnosti je izazvala izjava predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića da podržava ovu inicijativu i očekuje da će ovaj zahtjev biti ugrađen u prijedlog koji treba biti upućen na razmatranje Vijeću ministara, a nakon toga i Parlamentu BiH.

Međutim, od trenutka kada je podržao inicijativu prošlo je 15 dana, a da se UIO BiH i dalje nije očitovala, što je izazvalo uznemirenost privrednika koji očekuju da im se bar na ovaj način izađe u susret, te zbog čega pozivaju institucije da ubrzaju proces izrade izmjena Zakona o PDV-u u kojem će se obavezno naći i dio koji govori o pomjerenu roka za plaćanje PDV-a i smanjenje zateznih kamata.

„Obradovala me podrška predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića inicijativi koju sam uputio kao glasnogovornik zaista velikog broja privrednika koji očekuju pomoć države u njihovom poslovnom preživljavanju i razvoju na bosanskohercegovačkom tržištu. Neka se niko ne ljuti, ali dok ne dobijemo zakon u kome je ova izmjena ugrađena, ne vjerujemo nikome jer je i do sada bilo jako puno neispunjenih obećanja. Sve vlasti u BiH bi trebale mnogo više da se bave realnim problemima građana, a da po strani ostave dizanje nacionalnih tenzija kojim zamagljuju izostanak rezultata. Pozivam ih da sa strane ostave nacionalno i da se ponašaju racionalno, a danas je jedan od najracionalnijih poteza raditi na pomoći privrednicima kako bi opstali na tržištu, sačuvali radna mjesta i otvarali nova“, poručio je Magazinović, dodavši da radnici i privrednici u našoj zemlji, koji pune budžet, ne mogu sebi priuštiti luksuz da beskrajno čekaju sporu vlast i izmjenu Zakona o PDV-u za koju su odgovorni oni koji primaju platu iz budžeta.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.