Dragan Stevanović za N1

Stav SDP-a je vrlo jasan i nema nikakvih dilema – mi smo na strani svih koji su diskriminisani

Dragan Stevanović, dopredsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva i član SDP-a, podržao je odluku gradonačelnice Benjamine Karić da odbije zahtjeve Privredne komore Izrael pojašnjavajući to riječima da “ako si moj gost onda poštuješ moja pravila”. Također, komentarisao je i potez Karić da Vijećnica ne bude osvijetljena u duginim bojama.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas je na prijedlog gradonačelnice Benjamine Karić donijelo odluku o obustavi projekcija na fasadi Vijećnice, osim za dane važne za državu BiH i grad. GV je jednoglasno podržalo taj prijedlog koji će imati izuzetke. Šta znače ovi izuzeci i ko će odlučivati u tom slučaju?

Izuzeci su pobrojani u odluci, nema više pojedinačnog odlučivanja. Odavno zamjeram gradskoj upravi što je Vijećnicu, koja je simbol, pretvorila u jeftini populistički reklamni pano. Mislim da to nije u redu.

Je li dobro da jedna osoba u Gradu Sarajevo odlučuje?

Zato smo i donijeli ovu privremene odluku jer će se u budućnosti morati napraviti pravilnik da se definiše ovako kako vi to govorite. Činjenica je da političke stavove donosi Gradsko vijeće i niko drugi. Ne treba dopustiti pojedincima da samostalno donose te odluke.

Zbog čega je grad odbio Privrednu komoru Izraela da Vijećnicu oboje u obilježja svoje države?

Gradonačelnica Karić je objasnila i mislim da je u tom konkretnom slučaju u pravu. Ako si moj gost onda poštuješ moja pravila, nećemo zbog gostiju mijenjati namještaj ako im se ne sviđa. I ja imam negativan otklon prema natpisu na ploči (na Vijećnici), ali ne mislim da ga treba ukloniti, nego ga treba mijenjati.

Kako komentarišete odbijanje gradonačelnice da osvijetli Vijećnicu u duginim bojama povodom četvrte “Povorke ponosa”?

U Gradskom vijeću postoje dvije struje koje su dijametralno suprotstavljene, čak i u strankama “Trojke”. Probao sam sugerisati da mi u takvim situacijama pokažemo stvarni politički stav, a to je da podržavamo borbu za ljudska prava svih diskriminisanih grupa. LGBT parada je jedna populistička manifestacija i mislim da odstupa od onoga što je stvarna borba za ljudska prava svih diskriminisanih grupa. Mi smo na Vijećnici trebali napisati da podržavamo sve diskriminisane grupe koje se bore za svoja ljudska prava – to jeste suštinska poruka, koja bi trebala biti i poruka Grada Sarajeva.

Zašto gradonačelnice nije bilo ni u povorci, iako ju je pozvala komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović da se pridruži?

Ne znam, to morate pitati nju. Stav SDP-a je vrlo jasan i nema nikakvih dilema – mi smo na strani svih koji su diskriminisani.

Je li dio SDP, nakon preuzimanja vlasti, skrenuo oštro u desno? Je li to populizam ili razotkrivanje pravog lica?

Mislim da nije, ali tu u vidu moramo imati jednu činjenicu. Otišli su ljudi koji su skrenuli u desno i osnovali nove političke stranke poput DF-a. Problem SDP je ta socijaldemokratska učmalost. Mi moramo vriti sa idejama i sukobima mišljenja. Mi smo tu vrstu diskusije stavili pod tepih u borbi za vlast sa koalicionim partnerima. Moje razočaranje na Kongresu je što nismo imali ozbiljnih diskusija. Mi se protiv SNSD-a i HDZ-a ne trebamo boriti u parlamentima, nego to trebamo raditi u hrvatskoj i srpskoj populaciji sa svojim idejama. Ako to SDP ne nastavi intenzivnije raditi nikada ih nećemo pobijediti.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.