Stav opozicije: Izbori 2022. neupitni, osigurati poštene izbore bez krađe

U Parlamentarnoj skupštini BiH sastali su se predstavnici trojke (Naša stranka, NIP i SDP BiH) i opozicije iz Republike Srpske. Sastanku su prisustvovali Edin Forto, Sabina Ćudić i Predrag Kojović u ime Naše stranke, Nermin Nikšić i Denis Bećirović u ime SDP-a BiH, Elmedin Konaković u ime Naroda i pravde, Mirko Šarović u ime SDS-a, Branislav Borenović u ime PDP-a i Aleksandar Glavaš u ime DNS-a.

Naglasili su da je održavanje izbora 2022. neupitno te da će zajedno insistirati na transparentnim i poštenim izborima. Ocijenili su prijetnje vladajućih stranaka o neodržavanju izbora neprihvatljivim. Pozvali su sve relevantne domaće i međunarodne institucije da se obezbijedi tehnološka podrška održavanju izbora koja će spriječiti izborne krađe.

Predstavnici šest opozicionih stranaka rekli su da su zajedno orijentisani na budućnost zemlje s fokusom na ekonomski napredak i razvoj te beskompromisnu borbu protiv korupcije na nivou BiH kao i u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Započeli su razgovore o 14 prioriteta koje BiH mora ispuniti za dobijanje kandidatskog statusa, te istakli spremnost za ubrzavanje evropskog puta BiH.

Posebno su naglasili da BiH ima samo dvije mogućnosti: sukob koji nudi vladaća koalicija SNSD, SDA, HDZ ili saradnja i uzajamno uvažavanje uz poštovanje postojećeg ustavnog okvira BiH, a sudionici razgovora čvrsto su opredijeljeni za mir, stabilnost i budućnost.

“Za nas razgovori nemaju alternativu”, poručili su.