Mikulić – Imamović

Status gradova donijet će višestruke koristi Tuzli, Zenici, Bihaću i Širokom Brijegu

Sadašnje općine Tuzla, Zenica, Bihać i Široki Brijeg dobit će status gradova, nakon što Federalni parlament usvoji odgovarajuće zakone koji reguliraju to pitanje.

SlikaVlada Federacije BiH je u decembru prošle godine utvrdila i uputila Parlamentu FBiH na razmatranje četiri prijedloga zakona kojima se općine Tuzla, Zenica, Bihać i Široki Brijeg uspostavljaju kao gradovi.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH je na sjednici u martu prihvatio nacrte ovih zakona, ali oni još nisu razmatrani u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Federalni ministar pravde Zoran Mikulić kazao je u izjavi za Agenciju Fena da je zaključcima o prihvatanju nacrta zakona zadužen predlagač da prilikom izrade prijedloga zakona ima u vidu sugestije, primjedbe i prijedloge iznesene u raspravi, kao i one koje su dostavljene u pisanoj formi.

"Isto tako, predlagač je zadužen da organizira i provede javnu raspravu u trajanju od 60 dana, u skladu s odredbama Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o proceduri za organizaciju i provedbu javne rasprave, u koju će biti uključena stručna javnost i Savez općina i gradova FBiH", kazao je ministar Mikulić.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović smatra da je danas Bosna i Hercegovina u situaciji da ima najmanje gradova u Evropi i svijetu, a u odnosu na broj stanovnika.

"Tuzla je davno bila spremna, još koncem 19. stoljeća do 1945. godine, onda je ustav odredio da to više nisu gradovi, nego općine. Mi smo među inicijatorima Zakona o osnovama lokalne samouprave koji omogućava da bude realizirano ono što predviđa i teorija i praksa cijeloga svijeta i cijele Evrope, da Tuzla bude na spisku gradova", kazao je Imamović u izjavi za Agenciju Fena.

Podsjeća da je Općinsko vijeće Tuzla na sjednici 30. januara 2007. godine donijelo Odluku o proglašenju Grada Tuzle i zaključak o pokretanju inicijative za izradu zakona o uspostavi Grada Tuzle, te je takvu odluku donijelo i Općinsko vijeće Zenice.

"Mi smo prije nekoliko godina donijeli odluku u skladu sa Zakonom o osnovama lokalne samouprave i sve smo uvjete ispunili. Zamislite, na spisku gradova nema Tuzle i Zenice, oni koji ne poznaju dobro BiH pregledaju taj spisak, a nas nema", naveo je Imamović.

Podvlači da je u pitanju zvanje i ugled, ali i veća kategorija kada je u pitanju razvoj, zainteresirani investitori i turisti.

"Napokon su sada, prvo Ministarstvo pravde, a zatim i Vlada Federacije BiH prihvatili naše prijedloge, te sada čekamo da Parlament FBiH donese odgovarajući zakon", zaključio je Imamović.

U obrazloženjima prijedloga zakona koje je u decembru prošle godine utvrdila Vlada FBiH konstatirano je da Tuzla, Zenica, Bihać i Široki Brijeg ispunjavaju sve zakonske pretpostavke da bi bili uspostavljenji kao gradovi.

Kako je navedeno, gradovi Tuzla, Zenica, Bihać i Široki Brijeg su, sukladno novim zakonima, pravni sljednici sadašnjih općina i preuzimaju njihove nadležnosti, prava, obaveze i imovinu.

Teritorij ovih novih gradova u Federaciji BiH čine sva naseljena mjesta koja se, prema evidenciji Federalnog zavoda za statistiku, nalaze u okviru općina Tuzla, Zenica, Bihać i Široki Brijeg na dan stupanja zakona na snagu.

Gradovi su jedinice lokalne samouprave i imaju svojstvo pravne osobe. Njihova samoupravna tijela su gradska vijeća i gradonačelnici koji poslove iz svojih nadležnosti obnašaju u skladu sa Ustavom FBiH, zakonima i gradskim statutima.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.