Statistika je dobra kad je vlast izmišlja

Statistika je dobra kad je vlast izmišlja i objavljuje bez uporednog konteksta, jer tad ne služi nikome osim političkim manipulatorima- navodi izaslanik SDP-a u Domu naroda FBiH Aner Žuljević.

 

Jučer čitamo u medijima spektakularnu vijest kojom Fadil (Premijer FBiH iz SDA) glorificira rezultate svog rada u rastu BDP i zaposlenosti!

Danas pišem samo o BDP, a u narednim danima i o zaposlenosti, pošto su to dva dominantna parametra kojim aktuelna vlast manipuliše javnošću.

Fadilov doprinos rastu BDP je ravan nuli, jer da zna šta govori uporedio bi se sa susjedima i vidio da se za ovih njegovih 7 godina nismo pomakli s mjesta, čak smo i nazadovali.

Posebno obratite pažnju na apsolutne početne iznose BDP susjeda (tabela/slika – izvor podataka Eurostat) koji pokazuju koliko smo finansijski bili daleko od susjeda 2015.godine, a danas smo još udaljeniji, a ni kod susjeda stanje nije ni blizu dobro.

U poređenju prikazanih iznosa BDP za period 2015-2021 godina kojim se Premijer Novalić hvali izmedju Hrvatske, Srbije, Slovenije, Albanije i BIH stanje je sljedeće:

  • 3 puta smo manje rasli od Hrvatske
  • 4 puta od Srbije
  • 3 puta od Slovenije
  • milijardu eura imamo manji rast od Albanije

Apsolutni iznosi prirasta BDP 2015-2021

  • Hrvatska rasla za 12 milijardi eura
  • Slovenija rasla za 13 milijardi eura
  • Srbija rasla 17 milijardi eura
  • Albanija 5 milijardi eura
  • BiH 4,4 milijardi eura

Razlika u BDP između BiH i Hrvatske je 2015. godine bila 31 milijarda u korist Hrvatske, a danas je 38 milijardi eura.

Razlika u BDP između BiH i Srbije je 2015. godine bila 21 milijarda u korist Srbije, dok je danas 34 milijarde eura.

Za Fadilovih 7 godina upravljanja Hrvatska nas je godišnje ostavljala iza sebe za milijardu eura BDP, a Srbija za gotovo dvije milijarde eura BDP.

Pametnom je valjda sve jasno koliko nas je aktuelna vlast za zadnja dva mandata upropastila.

Hrvatska koja ima danas tri puta veći BDP od nas, u prethodnih 7 godina je tri puta brže rasla u smislu BDP, što zaključno znači da mi za prethodnih Fadilovih 7 godina nismo uspjeli zadržati razliku (ostati u mjestu), nego smo se dodatno unazadili upoređujući kretanje naših susjeda.

Na kraju, gubim energiju polemizirajući sa nedobronamjernim političarima koji varaju i lažu vlastiti narod.

Nama konačno trebaju državnici, hrabri, odgovorni, pošteni i stručni političari koji znaju iskreno posmatrati brojeve, provoditi stvarne reforme, i koji neće varati i petljati vlastiti narod bez obzira koliko realnost bila teška, navodi Žuljević.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.