SDP uložio 13 amandmana

Stari Grad: Kladionicama zabranjen rad u krugu 50 metara od obrazovnih institucija

Na današnjoj sjednici Vijeća Općine Stari Grad Sarajevo usvojena je nova Odluka o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostora i rasporedu poslovnih djelatnosti. Amandmanima SDP-a u ovoj odluci je zabranjen rad kladionicama u krugu 50 metara od obrazovnih institucija, te je uvedena posebna tarifa za zakupce koji se bave igrama na sreću.

„U procesu javne rasprave SDP je predložio 13 amandmana koji su uglavnom prihvaćeni u orginalnoj ili modificiranoj formi. Pored navedenih izmjena koje se odnose na kladionice,svojim amandmanima izborili smo se za 10% popusta mladim privrednicima; kreiranje liste slobodnih poslovnih prostora koja će uvijek biti dostupna na internet stranici Općine; uveli smo posebnu tarifu za poslovno-tehničku saradnju čime su amortizovani štetni elementi prikrivenog podzakupa; proširena je lista zanata koji ostvaruju pravo na popust; vraćene su posebne pogodnosti za dobitnike najviših ratnih priznanja; osigurano je da 30% poslovnih prostora ide na izdvojeni oglas kako bi se izašlo u susret boračkoj populaciji; te je dugogodišnjim zakupcima koji nemaju dugovanja omogućena zamjena prostora uz proporcionalno uvećanje ili smanjenje kirije“ – navodi Malik Garibija, predsjednik SDP BiH Stari Grad Sarajevo.

U Općinskoj organizaciji su istakli da je SDP veoma ozbiljno pristupio cijelom procesu, najprije je zatraženo produženje perioda javne rasprave, zatim je formirana široka radna grupa od dvadesetak privrednika, zakupaca, stručnjaka iz oblasti ekonomije i finansija te članovi rukovodstva SDP Stari Grad. Napravljeni su prigodni letci koji su distribuirani u oko 400 poslovnih prostora u vlasništvu Općine, kako bi se sami zakupci aktivnije uključili u proces. Na osnovu prikupljenih sugestija, tri intenzivna sastanka radne grupe, sjednice Općinskog odbora i višestrukih pregovora sa predlagačem izborene su navedene promjene.

„Dio naših prijedloga nije uvažen, ali moramo istaći da su Načelnik i nadležna služba prepoznali naš konstruktivan pristup. Ovakav partnerski i domaćinski odnos rezultirao je donošenjem Odluke koja nije idealna, ali koja je značajan iskorak u odnosu na dosadašnja rješenja“ – ističe Garibija.

Gotovo polovinu vlastitih prihoda Općina Stari Grad obezbjeđuje zakupom poslovnih zgrada i prostora. Primjera radi u 2014. godini od 15,3 miliona KM prihoda, čak 6,3 miliona je inkasirano zahvaljujući zakupu. Općina raspolaže sa ukupno 895 poslovnih prostora zbog čega je SDP Stari Grad ocijenio da je ovo Odluka od strateškog značaja i posvetio posebnu pažnju njenom donošenju.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.