Damir Mašić za portal Pressmedia.ba

Stanje u BiH je rezultat povlačenja SDA pred zahtjevima HDZ-a i SNSD-a

Zastupnik SDP-a BiH u Parlamentu FBiH i predsjednik Kantonalnog odbora SDP Sarajevo Damir Mašić govorio je za Press o aktuelnim temama – djelovanju opozicije, kandidatima za lokalne izbore, neusvajanju bužeta, te odnosima sa kolegama iz drugih stranaka, prenosi Press.

Znamo šta je svima draže, ali šta je lakše biti vlast ili opozicija?

Lakše je biti vlast, jer ste tada u poziciji da provodite svoj program, ukoliko ga imate. SDP BiH nikada nije bježao od te odgovornosti, ali smo bježali i bježimo od koaliranja sa onim koji su dokazali da nemaju ni kapacitet, ni želju, ni viziju da rade za dobrobit naših građana, kao što ne želimo koalirati ni sa onima su pokazali spremnost da za par funkcija i fotelja prepuste sudbinu ove države i njenog naroda u ruke onima koji jasno i javno rade na štetu te iste države i njenog evropskog i NATO puta. Podsjećam da i kao opozicija SDP BiH na svim razinama predlaže rješenja, zakone, inicijative, itd. Problem na koji nailazimo jeste da vlast a priori diskvalifikuje sve sugestije opozicije, makar bile od koristi i njima i svim našim građanima.

Šta se trenutno dešava u SDP-u, izabrano je novo rukovodstvo otprilike prije godinu dana, u izbornoj smo godini, kako SDP planira nastupiti na ovim izborima?

SDP BiH intenzivno radi na pripremama za izbore. Dobili smo i određena značajna kadrovska pojačanja uglednih građana, predstavnika akademske zajednice i poduzetnika, o čemu je javnost informisana. Mogu najaviti da će takvih primjera do izbora biti još više. Kao što znate, u KS nastupamo kao koalicija sa jedinstvenim, zajedničkim kandidatima za načelničke pozicije, a u drugim sredinama uglavnom samostalno ili u određenim koalicijama od lokalnog značaja. Koalicija u Sarajevu je apsolutno stabilna, neupitna i odlučna da vrati Sarajevo njegovim građanima, Sarajevo koje im je 2016. godine oteto mahinacijama i kupovinom gradskih vijećnika, o čemu, kako znamo, postoje i tonski dokazi.

Imat ćete kandidate za načelnike u nekim od sarajevskih općina, zna li se ko će biti kandidati i kakvo je generalno stanje među vašim partnerima sa kojima ćete zajedno nastupiti na izborima, jeste li stabilni?

Kao što sam rekao, kandidati u svim sarajevskim općinama će biti zajednički kandidati, oni ljudi oko čijeg kandidovanja postoji saglasnost sve četiri stranke u koaliciji. Sve su to afirmisani pojedinci, imena koja uživaju ugled u svojim lokalnim zajednicama, u kojim će uskoro biti i načelnici. Uskoro će biti i predstavljeni javnosti koja će se moći lično uvjeriti u to.

U nekom od vaših gostovanja rekli ste da će onaj ko ode u vlast biti dekor, bižuterija Dodiku i Čoviću. Da li se to možda ispostavilo kao istina? Da li SDA živi trenutno tu vašu rečenicu?

Ako je danas išta jasno, onda je to činjenica da od današnje SDA nema stranke koja je dobila više glasova, a manje vlasti od Daytona u Bosni i Hercegovini. SDA je to sama sebi svjesno učinila, dajući SNSD-u i HDZ-u apsolutnu moć na državnoj razini, glasanjem za izbor kadrova ovih stranaka u Dom naroda BiH, gdje su im osigurali samostalnu većinu. Naravno, tu moramo dodati davanje nevjerovatne i neproporcionalne moći HDZ-u u FBiH, koju su im zajedno sa DF-om poklonili još 2015. godine, i za šta se HDZ još čvrsto drži. Može se tu nabrojati još dosta primjera SDA-ovog povlačenja i popuštanja HDZ-u i SNSD-a, ali i ova dva su dovoljna. Tako da su svojim izborom Izetbegović i SDA danas samo privjesak Dodiku i Čoviću, odnosno SNSD-u i HDZ-u. Kada je u pitanju DF, oni nažalost nisu ni privjesak.

Kritikovali ste ljude iz zastupničkih klupa koji se pred kamerama glasno suprotstavljaju, a poslije idu zajedno na kafu i druže se. Je li u međuvremenu i Damir Mašić našao nekog takvog prijatelja?

Pazite, meni nije problem da kažem da imam dobre odnose sa kolegama iz drugih stranaka. Ideja SDP-a je upravo ta da svi možemo i trebamo raditi zajedno i iskreno u interesu naše države i svih njenih građana. Mi tu nemamo zadršku. Međutim, licemjerje je kada se zastupnici iz vladajućih stranaka pred kamerama posvađaju ‘na mrtvo ime’, a onda zajedno odu na ručak da u miru dijele budžete, fotelje, kredite MMF-a…

Vaš komentar na trenutno stanje u državi, neusvajanje budžeta, najave protesta, kakva su vaša predviđanja?

Država smo bez cjelovitog Vijeća ministara BiH, još od njegovog tzv. imenovanja. Nema još ni budžeta. Država smo bez imenovane Vlade FBiH, iako u parlamentu FBiH vladajuće stranke imaju gotovo dvotrećinsku većinu. Veliki broj institucija, agencija i organa nema imenovane rukovodioce. Nema ni vlada u nekoliko kantona, a evo idemo na lokalne izbore. Ako misle da je ovo taj državnički put koji su obećali građanima, sugeriram im da još jednom provjere GPS, odnosno navigaciju i kompas. Potpuno su ih izgubili i za to će biti kažnjeni od strane gradjana već na ovogodišnjim lokalnim izborima.

 

 

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu