Haris Vranić

Stabilna epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo

Ministar zdravstva KS Haris Vranić kazao je da je epidemiološka situacija u KS stabilna.

“Nemamo povećani broj novozaraženih u posljednjih desetak dana i taj broj se stabilizira. Ohrabruje nas da nemamo veliki broj pacijenata na mehaničkoj ventilaciji”, kazao je.

KCUS je napravio reorganizciju u odnosu na treći talas, sada je centralno mjesto liječenje Covid pacijenata Infektivna klinika koja ima 150 kreveta.

“Usvojili smo jedinstven protokol liječenja obje bolnice i primarne zdravstvene zaštite što se tiče Covid bolesnika”, dodao je.

Vranić je kazao da je delta soj više širi i osoba koja je zaražena ovim sojem može brzo prenijeti virus na druge osobe.

„U bolnicama je visok postotak onih koji su nevakcinisani od 209 hospitaliziranih, samo je devet posto vakcinisanih. Dobna skupina novozaraženih je od 35 do 60 godina, dakle radno-sposobnog stanovništva. Nijedno dijete nije životno ugroženo, troje je hospitalizirano“, kazao je Vranić.

Kada je riječ o imunizaciji u Kanton Sarajevo je 36,5 vakcinisanih stanovnika odnosno 121.140 građana vakcinisano je s obje doze.

“Razmišlja se o vakcinaciji djece starije od 15 godina. Mi smo to razmatrali na Kriznom štabu i poslali Vladi KS. SAD su počele vakcinaciju djece starije od 5 godina. FDA priznaje jedino Pfizer za vakcinaciju djece”, kazao je.

Dodao je da krivulja pokazuje da je dostignut pik i da slijedi pad broja novozaraženih.

Istakao je da se razmišlja i o trećoj dozi vakcina za građane starije od 60 godina i koji imaju neke komorbiditete. Oni koji su vakcinisani sa dvije doze Pfizera trebali bi kao treću dozu primiti neku drugu, kao što je Sinopharm.

Ministar Vranić je kazao da nije bilo prijavljenih smrtnih slučajeva nakon vakcinacije.

Nap.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.